Mitch McConnell, donatori conservatori și senatori de top denunță măsurile comerciale. „Mișcarea e dezastruoasă pentru familiile americane”, spun unii lideri republicani
Decizia lui Donald Trump de a impune cele mai dure tarife comerciale din istoria recentă a Americii a stârnit nemulțumiri în propriul partid, semnalând o posibilă fractură în interiorul Partidului Republican. Măsura, care a dus la o cădere abruptă a burselor americane, a fost criticată public de lideri influenți precum Mitch McConnell, senatori moderați și donatori majori ai formațiunii.
Trump încalcă din nou ortodoxia economică republicană
Miercuri, Trump a lansat un nou set de tarife comerciale, taxând toate exporturile către SUA cu 10%, și aplicând suprataxe unor parteneri economici cheie. Mișcarea a stârnit temeri privind o recesiune globală și a dus la scăderi record pe burse: S&P 500 a scăzut cu aproape 5%, iar Nasdaq cu 6%.
Critici din interiorul partidului: „Dezastruos pentru americani”
Printre cei mai vocali critici s-au numărat Art Pope, CEO al unui lanț de retail și unul dintre cei mai vechi donatori ai Partidului Republican.
„Este absolut dezastruos pentru poporul american, pentru consumatori, familii, angajați”, a spus Pope. „Mișcarea lui Trump va rupe partidul între conservatorii tradiționali și naționaliștii populiști.”
Mitch McConnell, fost lider al Senatului, a reiterat avertismentele sale mai vechi:
- „Tarifele sunt o politică proastă. Ele afectează în primul rând oamenii care muncesc din greu. Ar trebui să evităm să adăugăm și mai multă povară.”
Inițiative legislative pentru a limita puterea președintelui
Senatorul Chuck Grassley, veteran republican din Iowa, a introdus o inițiativă legislativă care ar limita posibilitatea președintelui de a impune unilateral tarife. Dacă va fi adoptată, Congresul ar putea bloca noile tarife în termen de 60 de zile.
De asemenea, patru senatori republicani – McConnell, Rand Paul, Lisa Murkowski și Susan Collins – au votat în favoarea unei rezoluții democratice prin care se cere anularea tarifelor impuse Canadei. Chiar dacă simbolică, mișcarea subliniază fractura din ce în ce mai vizibilă din partid.
- „Sunt conștientă de impactul negativ pe care tarifele îl pot avea asupra familiilor și afacerilor din Alaska,” a scris Murkowski pe X.
Donatori și think tank-uri conservatoare se distanțează
Tim Chapman, președintele unui think-tank fondat de fostul vicepreședinte Mike Pence, a declarat că a auzit nemulțumiri crescânde în rândul mediului de afaceri:
„Haosul tarifelor afectează serios afacerile. Dacă acest mediu continuă și în următorul trimestru, totul se va rupe într-un mod dureros.”
Totuși, unii republicani continuă să-l susțină pe Trump. Robert Bigelow, magnat din domeniul hotelier și aerospațial, a spus:
„Vom produce mai mult pe plan intern decât până acum. Era momentul să răspundem altor țări care ne-au taxat de ani de zile.”
O confruntare de viziuni: Reagan vs. Trump
Conflictul intern din Partidul Republican este, în esență, o ciocnire ideologică: conservatorii reaganieni cred în piață liberă și intervenție minimă, în timp ce susținătorii lui Trump cer protecționism agresiv și folosirea politicilor guvernamentale pentru a modela economia.
Adam Geller, analist republican, a respins criticile ca fiind „zgomot”:
- „O să fie ceva vaiete, dar Trump va câștiga pe tema asta.”
Jodey Arrington, șeful comisiei bugetare din Camera Reprezentanților, a susținut politica tarifară:
- „E nevoie de un pic de durere pentru un viitor cu adevărat prosper. Vom produce intern și vom fi mai siguri.”
Decizia lui Trump de a lansa un nou război comercial nu a provocat doar furtună pe piețele financiare, ci și o criză de unitate în Partidul Republican. Pe măsură ce impactul economic se adâncește, tot mai mulți lideri conservatori vor trebui să decidă dacă merg în continuare pe linia protecționismului sau revin la principiile tradiționale de piață liberă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.