Critici dure din partea unora dintre cei mai influenți donatori și investitori republicani
Mai mulți miliardari din lumea financiară americană, inclusiv unii susținători tradiționali ai lui Donald Trump, îl critică public pe președinte pentru noile tarife vamale extinse, despre care spun că provoacă turbulențe grave pe piețele globale și riscă să declanșeze o recesiune.
Ken Langone: „46% pe Vietnam? Asta e o prostie”
Ken Langone, cofondatorul Home Depot și un important donator republican, a declarat pentru Financial Times că Trump este „prost sfătuit”, criticând tarifele drept excesive și grăbite. Tariful de 46% impus Vietnamului este „o prostie”, iar cel de 34% pentru China este „prea agresiv, prea devreme” și nu lasă loc negocierilor reale.
„Poți la fel de bine să le spui: nici să nu mai sune,” a comentat Langone. El susține că o soluție mai eficientă ar fi fost un tarif general de 10% pentru toate importurile, urmat de negocieri bilaterale.
Stanley Druckenmiller
Piețele se prăbușesc. Investitorii trag semnale de alarmă
Noile măsuri, care includ un tarif universal de 10% și suprataxe suplimentare pe baza unui algoritm care ia în calcul barierele comerciale și TVA-ul din alte țări, au dus la o prăbușire de aproape 10% a indicelui S&P 500 într-o singură săptămână.
Miliardarul Stanley Druckenmiller, mentorul actualului secretar al Trezoreriei, Scott Bessent, a postat pe X: „Nu susțin tarife mai mari de 10%”. Iar Bill Ackman, un donator al campaniei lui Trump din 2024, a spus că tarifele sunt „o eroare majoră de politică”.
Jim Rogers, cunoscut pentru colaborarea cu George Soros la Quantum Fund, a transmis Financial Times că „tarifele au ajutat uneori pe termen scurt câțiva oameni”, dar „rareori sunt bune pentru oricine”.
Elon Musk și Jamie Dimon, critici la unison
Elon Musk, cel mai mare donator al campaniei Trump și patronul Tesla și Starlink, a cerut sâmbătă „o situație de zero tarife” între SUA și Europa și l-a ironizat pe Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump: „n-a construit nimic”.
CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat în scrisoarea sa anuală către acționari că tarifele „vor crește probabil inflația și determină mulți să ia în calcul o recesiune”. Dimon a subliniat că efectele negative pot deveni ireversibile dacă măsurile nu sunt revizuite rapid.
Wilbur Ross: „Mai grav decât mă așteptam”
Chiar și Wilbur Ross, secretar al Comerțului în primul mandat al lui Trump, a recunoscut că impactul asupra unor țări precum Vietnam, China și Cambodgia este mai sever decât anticipa. Fără a-l critica direct pe Trump, Ross a pus sub semnul întrebării formula de calcul a tarifelor și a avertizat că „frica de necunoscut” afectează profund mediul de afaceri.
Temeri tot mai mari privind un război comercial global
Langone, deși în continuare susținător al unor politici ale lui Trump, a spus că ar fi abordat tema tarifelor într-un mod „mai gestionabil și mai constructiv”, nu cu atacuri frontale asupra tuturor partenerilor comerciali simultan. „Toată lumea e acum îngrozită de un război al tarifelor”, a concluzionat miliardarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.