Avertismentele repetate din partea Washingtonului au fost transmise unor înalți oficiali din cadrul serviciului de securitate de stat al Ucrainei, SBU, și al direcției sale de informații militare, cunoscută sub numele de GUR, au declarat persoanele respective pentru Financial Times.
Ambele unități de informații și-au extins în mod constant propriile programe de drone pentru a lovi ținte rusești pe uscat, pe mare și în aer de la începutul invaziei.
O sursă a declarat că la Casa Albă frustrarea este din ce în ce mai mare din cauza atacurilor cu drone ucrainene care au lovit rafinării de petrol, terminale, depozite și facilități de depozitare în vestul Rusiei, afectând capacitatea sa de producție de petrol.
Rusia rămâne unul dintre cei mai importanți exportatori de energie din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra sectorului său de petrol și gaze. Prețul petrolului a crescut cu aproximativ 15% în acest an, ajungând la 85 de dolari pe baril, ceea ce a dus la creșterea costurilor combustibilului chiar în momentul în care președintele american Joe Biden își începe campania pentru realegere.
Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că, dacă Ucraina continuă să lovească instalațiile rusești, inclusiv multe care se află la sute de kilometri de graniță, Rusia ar putea riposta atacând infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul.
Aceasta include conducta CPC care transportă petrolul din Kazahstan prin Rusia către piața globală. Companiile occidentale, printre care ExxonMobil și Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru scurt timp în 2022.
"Nu încurajăm și nu permitem atacuri în interiorul Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al NSC. CIA a refuzat să comenteze. La Kiev, un purtător de cuvânt al SBU a refuzat să comenteze. Oficiali de la GUR și de la biroul lui Zelenskyy nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Ucraina și-a intensificat atacurile aeriene în ultimele săptămâni, pe măsură ce programele sale de drone se extind și războiul terestru se schimbă în favoarea Moscovei. De asemenea, acest lucru este urmarea nemulțumirilor tot mai mari de la Kiev față de ceea ce se consideră a fi o abordare ambivalentă a Occidentului în ceea ce privește limitarea veniturilor din energie ale Moscovei.
Din 2022 au avut loc cel puțin 12 atacuri asupra unor rafinării rusești importante și cel puțin nouă în acest an, împreună cu mai multe terminale, depozite și facilități de depozitare, potrivit unui oficial al serviciilor de informații militare din Kiev.
Helima Croft, un fost analist al CIA, în prezent la RBC Capital Markets, a remarcat recent că Ucraina a arătat că poate lovi cea mai mare parte a infrastructurii de export de petrol din vestul Rusiei, punând în pericol aproximativ 60% din exporturile țării.
Îngrijorări legate de alegerile prezidențiale din SUA
Obiecțiile SUA vin în contextul în care Biden se confruntă cu o luptă dură pentru realegerea din acest an, în condițiile în care prețul benzinei este în creștere, crescând cu aproape 15% în acest an, ajungând la aproximativ 3,50 dolari pe galon.
"Nimic nu îngrozește mai mult un președinte american în exercițiu decât o creștere a prețurilor la pompă în timpul unui an electoral", a declarat Bob McNally, președintele companiei de consultanță Rapidan Energy și fost consilier pe probleme de energie la Casa Albă.
Ucraina a crescut constant numărul atacurilor cu drone pe măsură ce tehnologiile sale au avansat. Oficialii ucraineni susțin că au dezvoltat drone cu o rază de acțiune de peste 1.000 km și încărcături utile capabile să provoace daune grave.
Săptămâna trecută, Kievul a lansat două dintre cele mai mari și mai ample atacuri cu drone, operațiunile GUR și SBU vizând cu succes șapte instalații energetice rusești în zile consecutive.
În ultimul an, dronele maritime ale GRU și SBU au lovit, de asemenea, porturile rusești, au distrus mai multe nave de război rusești în Marea Neagră și au lovit podul din Crimeea, atât de apreciat de Moscova, care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.
Scopul "operațiunilor speciale" este de a împiedica aprovizionarea cu combustibil a trupelor rusești și de a reduce finanțarea efortului de război al Kremlinului, potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea și desfășurarea atacurilor.
De asemenea, Kievul dorește să dea o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova și arătând că apărarea sa aeriană - inclusiv cea din jurul Kremlinului - poate fi penetrată.
Campania aeriană este, de asemenea, văzută de unii oficiali ca un mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistență militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congres, care este esențial pentru apărarea Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.