Publicitate
Acest proiect de deschidere a unei mine de litiu în Echassières (Allier) face parte din strategia Franței de a scăpa de dependența de importurile de metal prețios, în special din China.
Producția de baterii cu litiu pentru mașini electrice reprezintă un element cheie al tranziției energetice, în condițiile în care Uniunea Europeană intenționează să interzică vânzarea de vehicule termice începând din 2035.
Potrivit grupului Imerys, proiectul numit Emili își propune să producă din 2028 litiul necesar pentru fabricarea bateriilor pentru peste 700.000 de vehicule timp de 25 de ani. În martie, a fost lansată o dezbatere publică cu privire la impactul proiectuiui asupra mediului, concluziile urmând să fie trase pe 31 iulie.
Imerys estimează că proiectul său, descris drept „cel mai mare proiect minier din Franța continentală de mai bine de jumătate de secol”, ar genera 500 de locuri de muncă directe și 1.000 de locuri de muncă indirecte.
Statutul de „proiect de interes național major”, creat prin legea industriei verzi din octombrie 2023, permite proiectelor industriale de importanță pentru tranziția ecologică sau suveranitatea națională să beneficieze inclusiv de exceptare administrativă.
Doar Portugalia mai produce litiu
Statul pe care l-a mai primit și proiectul companiei Eastman pentru o fabrică de reciclare a materialelor plastice moleculare, o întreprindere de producție a minereului de fier și hidrogen redus a companiei Gravithy, precum și o megafabrică de panouri fotovoltaice cu carbon din Marsilia.
La nivel mondial, 47% din litiul extras a provenit, în 2022, din Australia - vândut în principal companiilor chineze de procesare -, 30% din Chile și 15% din China.
În Europa, doar Portugalia produce litiu, care a reprezentat doar 0,5% din producția minieră mondială în 2022, potrivit datelor de la institutul american de studii geologice USGS.
În mai, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că se teme de „tensiuni” în privința aprovizionării globale cu minerale și metale esențiale pentru tranziția energetică și a încurajat creșterea investițiilor miniere, astfel încât planeta să reușească să-și limiteze încălzirea la 1,5 grade până la sfârşitul secolului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.