Publicitate
"Încurajăm ferm Iranul să pună capăt acestei activităţi şi să revină la respectarea deplină a angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear din 2015, fără întârziere, dacă intenţionează realmente să menţină acest acord", subliniază într-un comunicat comun cele trei puteri europene.
Acordul din 2015 prevede între altele ca Iranul să nu producă timp de 15 ani uraniu metalic şi să nu desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare în acest domeniu, amintesc statele semnatare.
Acestea mai notează că "Iranul nu are nicio utilizare civilă credibilă pentru uraniul metalic", a cărui producere "poate avea grave implicaţii militare".
Florin Cîțu, despre dezinformări: Am depăşit momentul cel mai important
Iranul a informat AIEA într-o scrisoare din 13 ianuarie că a început "modificarea şi instalarea echipamentului corespunzător pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare", a indicat agenţia într-un comunicat, referindu-se la proiectul Iranului de a efectua cercetări asupra producţiei de uraniu metalic într-o uzină din Ispahan (centru).
Potrivit Teheranului, aceste cercetări au ca obiectiv să furnizeze combustibil avansat pentru un reactor de cercetare de la Teheran.
Preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear iranian (Planul de acţiune comun şi cuprinzător, JCPOA, semnat de Iran cu China, SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania) şi a reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului, iar ca răspuns la aceste sancţiuni Iranul a renunţat progresiv, la rândul său, la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.