Aflat la Bangkok la o reuniune a Coordonării Economice Asia-Pacific (APEC), el a fost întrebat despre oferta Franţei de a furniza submarine cu propulsie diesel. „Se ştie, este încă deschisă”, a răspuns preşedintele.
Contractul, care potrivit presei vizează patru submarine, este considerat potrivit Reuters un premiu pentru industria de apărare franceză, după ce Australia s-a retras anul trecut dintr-un acord mult mai mare şi mai sensibil strategic referitor la submarine nucleare. Anularea afacerii de miliarde de dolari de către Australia a dus la o înrăutăţire fără precedent a relaţiilor bilaterale cu Franţa, reaminteşte agenţia.
În locul submarinelor franceze, guvernul de la Canberra a preferat unele cu tehnologie americană şi britanică, în cadrul pactului militar cunoscut sub acronimul AUKUS între Australia, Regatul Unit şi SUA.
În vară, Macron a convenit cu noul premier australian Anthony Albanese să treacă peste acest episod şi să se concentreze asupra unor „noi proiecte”, inclusiv eventuale parteneriate strategice în domeniile energiei sau apărării.
Noul Guvern australian condus de laburişti a ajuns în iunie la un acord de compensaţii în valoare de 555 de milioane de euro pentru rezilierea contractului cu Franţa.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a implementat platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional (POSF), devenind astfel operator al acesteia, a anunţat joi autoritatea.
Conform sursei citate, implementarea a fost făcută în cadrul proiectului "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale".
"Adoptarea de către ANRE a acestor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea soluţiei informatice intuitive şi inovative POSF, conduc la derularea procesului tehnic de schimbare a furnizorului în 24 de ore, îndeplinind astfel cerinţele europene", se menţionează în comunicat.
Prin acest proiect, ANRE urmăreşte optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final.
"Obligaţiile de realizare şi implementare a POSF rezidă în prevederile art. 7^6 şi ale art. 102^1 alin. (10) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În vederea transpunerii prevederilor în legislaţia secundară, ANRE a aprobat, prin Ordinul nr.3/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale (Regulament POSF)", se menţionează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.