Statul francez se inspiră din experiența mediului de afaceri privat. În condițiile în care munca de acasă a prins tot mai mult teren, la fel ca si varianta de flex-office, sectorul privat s-a grăbit să reducă numărul de metri pătrați ocupați. Exemplu pe care acum îl urmează ministerele și mai multe administrații franceze, cu scopul declarat de a obține economii substanțiale prin reducerea amprentei imobiliare.
Într-un interviu acordat de "La Tribune Dimanche", Bruno Le Maire şi Thomas Cazenave, miniştri ai Economiei şi, respectiv, al Conturilor Publice, precizează că statul ar putea relansa un plan de cesiune de active pentru a contribui la reducerea gradului de îndatorare a Conturilor Naţiunii.
În opinia lui Thomas Cazenave, „trebuie să se reducă cu 25% suprafeţele ocupate de administraţie”. „Este o pârghie reală de sobrietate economică și energetică, având mai ales în vedere noile forme de muncă”, spus el.
Cotidianul "La Tribune" subliniază, în context, că "moștenirea imobiliară a statului și a organismelor publice este uriașă". 99 de milioane de metri pătrați, 191.000 de clădiri ocupate și 30.000 de terenuri, se poate citi pe site-ul Guvernului francez. Este imposibil ca statul care administrează atât şcoli, închisori, tribunale, muzee, cât şi spitale să cedeze o parte din patrimoniul său.
Audiovizualul public, în vizorul lui Bercy
În acest interviu pentru „La Tribune Dimanche”, cei doi miniștri evocă și alte căi de economisire. În cadrul noilor revizuiri ale cheltuielilor, Bercy preconizează economii de 12 miliarde de euro pentru bugetul anului 2025. "Nu va exista imunitate, toţi miniştrii vor fi afectaţi", subliniază Thomas Cazenave. O declarație care confirmă informația dezvăluită săptămâna trecută de cotidianul economic „Les Echos” și care afirma, citând surse, că în colimatorul Guvernului ar intra audiovizualul public, spațiul locativ, ”o serie de ajutoare sociale și descentralizarea, pe care Thomas Cazenave o dorește „mai clară”.
În ceea ce privește reducerea ajutoarelor pentru întreprinderi, "ne vom uita la toate", a precizat Thomas Cazenave - "Există o muncă de optimizare și simplificare care trebuie făcută în această privință". Ceea ce "nu înseamnă a renunța la politica ofertei, favorabilă întreprinderilor", temperează Bruno Le Maire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.