"Prioritatea este ca britanicii să îşi clarifice poziţiile şi să negocieze cu adevărat pentru a ajunge la un acord", a declarat Palatul Elysee.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE), Michel Barnier, şi cel al Regatului Unit, David Frost, şi-au reluat, la sfârşitul săptămânii trecute, discuţiile în persoană, la Londra, în contextul în care mai sunt doar câteva zile pentru a încheia un acord de liber schimb care să intre în vigoare la 1 ianuarie, sfârşitul perioadei de tranziţie începute la 31 ianuarie, data oficială a Brexitului.
RECORDUL anului 2020. O FUZIUNE de 44 miliarde dolari
"Am spus întotdeauna că ne dorim un acord, dar nu cu orice preţ. UE are şi ea interese apărat, legate de prevenirea concurenţei neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi de drepturile pescarilor", a adăugat preşedinţia Franţei, subliniind că Bruxellesul a "făcut o ofertă clară şi echilibrată de viitor parteneriat cu Regatul Unit".
"Nu vom accepta un acord degradat care să nu respecte interesele noastre", a avertizat din nou Palatul Elysee.
Parisul acordă o importanţă deosebită încheierii unui acord "satisfăcător" în privinţa pescuitului, care să ofere "un acces durabil şi larg în apele britanice", a reiterat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.
În lipsa unui acord, schimburile comerciale dintre UE şi Regatul Unit se vor face cu începere de la 1 ianuarie pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), echivalente cu aplicarea de cote şi taxe vamale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.