Franţa a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune, a anunţat ministrul Forţelor Armate, Florence Parly, relatează AFP.
Acest anunţ survine în plin război în Ucraina invadată de Rusia şi în timp ce unii observatori sunt preocupaţi de o potenţială escaladare militară din partea Rusiei.
''Florence Parly, ministrul Forţelor Armate, îşi exprimă marea satisfacţie după succesul din 23 martie 2022 a testării cu succes a rachetei strategice aer-sol cu rază medie de acţiune îmbunătăţită (ASMPA) renovată, lipsită de încărcătura sa militară'' , potrivit unui comunicat al ministerului.
''Racheta, dezvoltată de (producătorul francez, n.red.) MBDA, a fost lansată de un avion Rafale care a decolat de la baza aeriană 120 din Cazaux'', în sud-vestul Franţei, potrivit comunicatului.
''Acest succes marchează intrarea în faza de producţie a rachetei modernizate ASMPA, o condiţie prealabilă înainte de intrarea ei în serviciu în Forţele aeriene strategice ale armatei Aerului şi Spaţiului şi în Forţa aeronavală nucleară a Marinei naţionale'', precizează comunicatul.
Citește și Invincibile, hipersonice sau invizibile: rachetele de temut ale lui Putin
Citește și Câte bombe nucleare există la nivel mondial. Unde se află și care este cea mai puternică
Citește și Războiul de lângă noi. Rachetele Ucrainei de care se tem rușii
Racheta nucleară aer-sol cu rază medie de acţiune (ASMPA) a fost pusă în funcţiune în 2009 şi urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generaţie (ASN4G).
Franţa este singura ţară din Uniunea Europeană dotată cu armă nucleară, care poate fi folosită fie de submarinele cu propulsie nucleară (SNLE), fie de aeronavele Rafale echipate pentru ASMPA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.