Astfel, Franța a ridicat nivelul de risc al gripei aviare de la "moderat" la "ridicat" după depistarea de noi cazuri de gripă aviară, a anunțat marți Ministerul Agriculturii
Măsura imediată a fost obligarea fermelor ține păsările la interior pentru a opri răspândirea virusului extrem de contagios, scrie Reuters.
Gripa aviară a dus la sacrificarea a sute de milioane de păsări în întreaga lume în ultimii ani. Boala lovește de obicei toamna și iarna și s-a răspândit în ultimele săptămâni în multe țări europene..
Franța a anunțat săptămâna trecută că a detectat un prim focar de gripă aviară într-o fermă din Bretania, în nord-vestul țării.
Nivelul de risc "ridicat" presupune ca toate păsările să fie ținute în interiorul fermelor și să se ia măsuri de securitate suplimentare pentru a evita răspândirea bolii.
Deși gripa aviară este inofensivă pentru oameni, răspândirea ei reprezintă o preocupare pentru guverne și pentru industria avicolă. Autoritățile din domeniu sunt nevoite să sacrifice păsările din foarte multe ferme, lucru care reprezintă o adevărată provocare pentru producători, fermieri și comercianți.
Situația gripei aviare în România
La sfârșitul lunii octombrie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele colectate de la o pasăre dintr-o gospodărie ce găzduiește 120 de păsări (inclusiv 40 de curci, 45 de gâște, 10 rațe și 25 de găini) în localitatea Ţigăneşti, județul Teleorman.
Citește și: Alertă de gripă aviară în România. Ministrul Agriculturii, mesaj pentru crescătorii de păsări
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.