Franţa va cheltui 8,4 miliarde de euro pentru a ajuta companiile să-şi achite facturile la energie, într-o încercare de a atenua impactul creşterii preţurilor la electricitate şi gaze şi pentru a le ajuta să concureze cu firmele germane, a declarat sâmbătă ministrul francez de finanţe. Franţa va reduce o taxă specială pe electricitate la minimul permis în conformitate cu normele UE şi va permite companiilor să utilizeze un mecanism special pentru a primi energie nucleară ieftină. Întreprinderile mici vor beneficia, de asemenea, de plafoanele de preţ la energie deja existente pentru gospodării.
"Companiile (franceze) vor fi protejate precum companiile germane", a declarat ministrul de finanţe, Bruno Le Maire, pentru postul de radio France Inter. "Ne vom asigura, de asemenea, că regulile UE în materie de concurenţă se aplică tuturor companiilor, fie că sunt italiene, spaniole, franceze sau germane", a precizat ministrul Le Maire. La începutul acestui an, Germania a alocat 200 de miliarde de euro pentru protejarea companiilor şi gospodăriilor de preţurile ridicate la energie, atrăgând critici din partea altor ţări UE, temându-se de o deformare a condiţiilor de concurenţă echitabile în interiorul UE.
Pachetul de ajutor în sumă de 8,4 miliarde de euro, dezvăluit sâmbătă de autorităţile franceze, reprezintă costul cumulat pentru 2022 şi 2023, a precizat, într-un comunicat, Ministerul de Finanţe. Franţa a alocat deja 45 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile, transmite Rador.
Oficialii europeni cred că vor fi gata pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie
Uniunea Europeană estimează că va avea toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea, în data de 5 decembrie, a unui plan G7 privind plafonarea preţului la petrolul rusesc, a declarat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.
Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere ruseşti să fie interzise din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.
În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.
"Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni", a spus Kadri Simson la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.
"Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului", a adăugat Kadri Simson.
Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: "Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general", a apreciat Kadri Simson.
Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.
Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie.
"Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie", a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. "Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare", a adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.