"Pentru prima dată în aproape un deceniu, cheltuielile vor scădea comparativ cu anul precedent: 4,2 miliarde de euro mai puţin, echivalentul unei scăderi anuale de 3,5%, ajustat la inflaţie", a declarat ministrul Bugetului din Franța, Gabriel Attal, pentru publicaţia Les Echos.
În eforturile de a atenua impactul asupra consumatorilor al creşterii facturilor la energie, Guvernul de la Paris a adoptat scheme masive de subvenţionare a preţurilor la combustibili şi electricitate.
În condiţiile în care preţurile la energie se atenuează, aceste măsuri vor fi retrase treptat în decursul următoarelor luni, ceea ce va avea ca rezultat reducerea cheltuielilor cu aproape 14 miliarde de euro în 2024, susţine Attal.
Acesta a adăugat: "Renunţăm la cheltuielile excepţionale de criză şi facem economii, pentru a finanţa tranziţia verde".
Franţa, a doua economie a zonei euro, este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la "AA minus" din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.
Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune.
Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut fiecărui minister să identifice reduceri de cheltuieli de 5% din bugetul lor.
Surse de la Ministerul de Finanţe au declarat pentru Reuters că reducerea datoriei Franţei va fi realizată prin diverse măsuri, inclusiv ţinerea sub control a angajărilor şi economii realizate la politicile în materie de locuinţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.