Datoriile totale ale primelor patru cluburi de fotbal din Turcia (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor) depăşesc zece miliarde de lire turceşti (1,87 miliarde de dolari), în condiţiile în care acestea au cheltuit sume mari pentru a atrage staruri din străinătate.
Citește și:
Fotbal american: Valoarea medie a unei francize din NFL este de 2,57 miliarde dolari
În aceste circumstanțe, cluburile amenințate de faliment au negociat restructurarea datoriilor cu băncile care le-au acordat împrumuturile. Băncile nu au fost de acord cu varianta ștergerii datoriilor. ”Este exclus ca datoriile să fie şterse sau ca la restructurare să fie utilizate alte standarde de evaluare decât cele ale pieţei”, a anunțat Asociația Băncilor din Turcia.
Riscul creditelor în valută
Criza fotbalului turc a fost precipitată, pe lângă politica de transferuri imprudentă a cluburilor, și de deprecierea semnificativă în 2018 a lirei turcești, cu aproape 30% în raport cu dolarul, situație ce a afectat în primul rând companiile cu credite mari în valută.
Acţiunile marilor cluburi de fotbal din Turcia au crescut luni în urma informaţiilor privind restructurarea datoriilor. Acţiunile Fenerbahce, Galatasaray şi Besiktas au înregistrat creşteri cuprinse între 5% şi 8%, în timp ce titlurile Trabzonspor s-au apreciat cu peste 3%.
Enver Erkan, economist la GCM Securities, a atras atenţia că restructurarea datoriilor nu rezolvă problemele de amploare legate de greşelile administrative ale cluburilor, care au cheltuit sume mari pentru a încheia contracte nefavorabile cu jucători străini şi au pus accentul pe deciziile pe termen scurt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.