Proiectul prevede o serie de modificări la Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, măsuri care îi vizează inclusiv pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.
Proiectul prevede introducerea termenului de stare de urgenţă, iar rezerviştii vor putea fi concentraţi sau mobilizaţi pe timp de pace pentru instruire timp de 15 zile calendaristice anual, precum şi pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată. Centrele militare vor putea chema cetăţenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii de cel mult trei ori pe an, pentru clarificarea situaţiei militare.
Cetăţenii încorporabili sau rezerviştii cu domiciliul în străinătate vor avea obligaţia să se prezinte în maximum 15 zile calendaristice de la data notificării la centrele militare în evidenţa cărora se află. Bărbaţii şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care nu au îndeplinit serviciul militar vor putea solicita, pe timp de pace, să participe pe bază de voluntariat la un program de pregătire militară de bază; durata va fi de până la 4 luni, iar cei care vor participa vor fi consideraţi militari voluntari în termen.
Persoanele admise în instituţiile militare de învăţământ, cu excepţia celor din colegiile naţionale militare, dar şi studenţii din instituţiile civile şcolarizaţi pentru nevoile Ministerului Apărării sau a altor instituţii cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale vor fi consideraţi voluntari. Elevii şi studenţii şcolilor de poliţie şi de poliţie penitenciară vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi tinerii din şcolile militare, transmite Rador.
Citeşte şi: Pensiile militare, incluse în REFORMA din PNRR? Ministrul Bode, intervenţie
Ministrul Lucian Bode a avut o intervenţie despre pensiile militare. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o intervenţie în contextul informaţiilor potrivit cărora pensiile militare ar putea fi incluse în pachetul de reformă a pensiilor din PNRR.
"Am văzut un articol recent că ar fi obligație în PNRR ( n.r. – ca pensiile militare să fie incluse în reforma pensiilor).Pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, sunt pensii ocupaţionale, nu sunt pensii speciale. Ar fi incorect faţă de un cetăţean care a contribuit, având un venit semnificativ, la sistemul de pensii, are o pensie de, nu ştiu, 20.000 de lei şi ar fi impozitat exact cum sunt impozitate pensiile care nu sunt rezultate în urma contributivităţii. Corect ar fi să fie impozitate pensiile care au rezultat în urma altui principiu decât principiul contributivităţii", a declarat, zilele trecute, ministrul Lucian Bode.
„Am avut discuții în coaliție despre impozitarea pensiilor speciale. Coaliția are în analiză luarea unei astfel de decizii. Când miniștrii Muncii, Finanțelor, vor pune pe masa coaliției date concrete. CCR a zis că impozitare peste 50% e o confiscare. Avem discuții cât ar trebui să fie această impozitare”, a mai precizat ministrul de Interne Lucian Bode, într-o intervenţie legată de propunerile privind impozitarea pensiilor speciale din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.