În opinia analistului Anca Dragu, dezvoltarea economiei se va bloca- dacă Executivul nu va accelera investițiile publice și nu va înceta să se împrumute pentru a plăti pensii și salarii.
"Ne împrumutăm ca să mâncăm, nu să facem investiții. Este cea mai proastă formulă pentru a crește economia. Pragul investițiilor publice este undeva la 30% față de anii 2013, 2014 și chiar 2016. Economia are nevoie de investiții publice ca de aer: căi ferate, șosele, etc", a explicat Anca Dragu, pentru DCBusiness.
Execuţia bugetară pe luna septembrie arată „o economie în derivă”
Senatorul liberal Florin Cîţu a declarat, marţi, că execuţia bugetară pe luna septembrie arată „o economie în derivă”, susţinând că primele consecinţe vor apărea la rectificare, când nu vor mai fi bani pentru niciun fel de proiect, iar pentru 2019 va fi un buget de austeritate.
„Astăzi a fost publicată, ca de obicei cu întârziere, execuţia bugetară pentru luna septembrie. Situaţia este neplăcută şi m-a surprins neplăcut această execuţie din mai multe motive, dar este clar că avem confirmarea, acum după 9 luni de zile, că acest Guvern Dăncilă este cel mai slab guvern în perioada postdecembristă, după Revoluţia din '89. Mai multe lucruri aş vrea să amintesc, nu vă dau toate cifrele, dar după 9 luni de zile veniturile la buget sunt mai mici cu 12 miliarde decât erau programate, ca să aveţi o imagine asupra situaţiei execuţiei bugetare. Un alt motiv pentru care m-a surprins neplăcut această execuţie bugetară este că mă aşteptam să fie mai bună, chiar dacă în raportul pe care l-am publicat şi a fost aprobat de BEx am prezentat o situaţie a execuţiei bugetare cu un deficit spre sfârşitul anului de 3,5%, mă aşteptam ca situaţia să fie mai bună, datele care au apărut astăzi arată o economie în derivă”, a spus Florin Cîţu, la Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.