Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru mari proiecte de infrastructură

Georgel Simionică |
Data actualizării: | Data publicării:
Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung
Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung

Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România, în condiţiile în care 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, conform reglementării fondurilor de pensii, a afirmat marţi Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung şi investiţii sigure, cu un cash-flow, un flux de trezorerie predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva la 3 milioane de euro, care ar putea să fie alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România. Cuvântul cheie al acestui an trebuie să fie, pe lângă rezilienţă, parteneriat. Dacă reuşim să punem înainte proiecte puternice investiţionale, de parteneriat public-privat între stat şi sectorul privat, putem să deblocăm şi fonduri de investiţii, cum ar fi fondurile de pensii, înspre acest tip de investiţii", a menţionat Precup, la Forumul Investitorilor - 2023, organizat de ziarul Bursa.

Totodată, el a precizat că guvernarea a fost preluată la un deficit bugetar de peste 9%, anul trecut a fost încheiat cu un deficit bugetar sub 6%, respectiv 5,8%, iar anul acesta se îndreaptă spre 4,4%.

"Ne ţinem de ceea ce ne-am angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional, faţă de Banca Mondială, să aducem deficitul bugetar sub 3% În ce priveşte încrederea, din punctul meu de vedere, ca un om care vine din sectorul privat, am avut o surpriză plăcută să văd că românii preferă să-şi plaseze banii în titluri de stat decât să-i ţină la saltea sau să-i pună pe contul curent, ceea ce reflectă faptul că îşi transferă încrederea înspre Guvernul României", a adăugat secretarul de stat.

Deputații au adoptat modificări la pensiile private și facultative. Ce rol va avea ASF

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, stabilind, între altele, că Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat şi pensii facultative.

Comisiile de specialitate au introdus un amendament potrivit căruia "ASF analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat, de pensii facultative care să contribuie la flexibilizarea cadrului de investire, în scopul încurajării diversificării corespunzătoare a activelor fondurilor de pensii pentru a obţine randamente investiţionale echitabile ajustate în funcţie de risc".

Proiectul prevede obligaţia administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, obligaţia de constituire la nivelul entităţii a unui comitet de investiţii format din membrii independenţi, care va adopta decizii pentru operaţiunile de investire/dezinvestire, precum şi a unui comitet de remunerare. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 358071.06RON
1 ETH = 6879.82RON
1 LTC = 335.93RON
1 XRP = 8.91RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel