"România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale si coeziune finantate din exercitiul financiar 2021-2027, iar gradul de absorbtie general o situeaza la nivelul mediei Uniunii Europene (Romania are 6,11% iar media UE este de 6,19%). Pe programele gestionate la nivel central(de către Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor) absorbția pe fondurile structurale si de coeziune se situează la un nivel superior, respectiv 7,3%, transmite Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
"Numai în ultimele zile s-au încasat peste 650 milioane de euro din fondurile structurale și de coeziune aferente exercițiului financiar 2021-2027, iar rambursările de la CE vor continua în ritmul pe care l-am prognozat, având în vedere că România are contracte încheiate în valoare de peste 31 miliarde euro.
Avem încă de recuperat pe Programele Regionale, descentralizate către Agențiile de Dezvoltare Regională care au calitatea de Autorităti de Management pentru aceste programe, agenții aflate în subordinea Consiliilor de Dezvoltare Regională coordonate de Consiliile Judetene, unde rata de absorbție este 3,2%.
Sunt convins că modelul pe care noi, cei din actuala coalitie, l-am imprimat în materie de gestionare si implementare a fondurilor europene, inclusiv descentralizarea acestora, va fi continuat de viitoarea coalitie de guvernare iar ritmul absorbției fondurilor europene va fi unul susținut astfel încât să fie repetat succesul din absorbtia banilor europeni din exercițiul 2014-2020", explică ministrul Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.