Acest pachet salarial urmează să primească votului final al acționarilor săptămâna viitoare, pe 13 iunie, după ce un judecător din Delaware, SUA, l-a invalidat la începutul acestui an, considerând această remunerație ”de neînțeles”, relatează Reuters.
Salariul lui Musk, cel mai mare pentru un director executiv din America corporatistă, a fost aprobat în 2018. Șeful consiliului de administrație al companiei, Robyn Denholm, a declarat că Musk ar putea să plece de la Tesla dacă nu primește această compensație, care l-ar detașa de competiția strânsă Bernalt Arnault pentru titul de cel mai bogat om al lumii, conform The Verge.
Fondul de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, în valoare de 1.700 de miliarde de dolari, a declarat că a apreciat „valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk pornind cu data acordării pachetului salarial în 2018”.
Cu toate acestea, „rămânem îngrijorați de mărimea totală a remunerației și de lipsa de atenuare a riscului față de persoanele-cheie ale companiei (acționarii)”, a declarat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul fondului. În 2018, fondul votase împotriva pachetului.
„Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla pe acest subiect”, a adăugat NBIM.
Fondul, care deține o participație de 0,98% în valoare de 7,7 miliarde de dolari, potrivit datelor fondului, a criticat salariile excesive ale directorilor executivi.
Anul trecut a votat împotriva a peste jumătate din pachetele salariale ale directorilor executivi din SUA care depășesc 20 de milioane de dolari, avertizând că acestea nu se aliniază cu crearea de valoare pe termen lung pentru acționari.
Fondul norvegian, în favoarea angajaților și acționarilor
De asemenea, fondul a declarat că va vota pentru o propunere a acționarilor care solicită Tesla să adopte o politică de libertate de asociere și negociere colectivă, o victorie pentru sindicatele care încearcă să-și afirme influența asupra producătorului auto american.
Votul are loc în condițiile în care Tesla continuă să se confrunte cu acțiuni sindicale în Suedia, mecanicii săi fiind în grevă din 27 octombrie, într-unul dintre cele mai lungi conflicte de muncă din țară.
Fondul norvegian, care deține 1,5% din toate acțiunile cotate la bursă din lume, a susținut, de asemenea, în 2022, o propunere a acționarilor prin care cerea Tesla să adopte o politică de respectare a drepturilor de muncă, cum ar fi libertatea de asociere și negocierea colectivă.
Producătorul de vehicule electrice se confruntă în regiunea nordică cu o reacție violentă din partea
Acționarii Tesla vor vota cu privire la salariul lui Musk, precum și la realegerea directorilor, inclusiv a fratelui lui Musk ca parte din consiliul de administrație, la adunarea anuală programată pe 13 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.