"Pot să vă anunţ, sper să nu se supere colegii de la CEC Bank pe mine. Am achiziţionat acum o săptămână şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, care, în felul acesta, a ajuns tot la Ministerul de Finanţe, care fi poate fi în momentul acesta promotor de politici publice de finanţare a întregii economii româneşti", a spus Adrian Câciu.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Fondului, acţionariatul FGCR-IFN este majoritar privat, compus din participarea a trei bănci comerciale cu cote egale, respectiv BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank, precum şi statul român, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
CEC Bank a cumpărat participaţiile celor trei bănci, iar Ministerul Agriculturii rămâne în continuare acţionar cu 1%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziţie în principal de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în scopul realizării producţiei agricole şi piscicole de către fermieri şi procesatorii de produse agricole, a investiţiilor în agricultură, acvacultură, precum şi implementarea proiectelor cofinanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.
FGCR - IFN este primul fond de garantare din România dedicat agriculturii, fiind o instituţie privată care s-a constituit în februarie 1994 ca o societate comercială pe acţiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunităţii Europene şi Guvernul României.
Ce riscă persoanele fizice care nu depun la Fisc declarația 112
Nedepunerea declarației 112 la Fisc de către persoanele fizice poate atrage consecințe destul de usturătoare.
Persoanele fizice care nu și-au declarat, la termenul din 25 mai 2023, veniturile pe anul trecut și nu și-au achitat taxele aferente riscă nu doar o amendă, ci și să se trezească ulterior cu decizii de impunere din partea Fiscului. Iată ce presupun, mai exact, nedepunerea declarației unice (formularul 212) și neplata taxelor la termen.
Ca o regulă generală, ținând seama de dispozițiile art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real, au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Același termen este și pentru definitivarea contribuțiilor sociale de pensii (CAS) și sănătate (CASS), acolo unde este cazul. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.