Fonduri europene pentru întreprinderile sociale
În debutul discuției, Dumitru Nancu a subliniat importanța contractului recent semnat cu MIPE, care marchează o premieră pentru instituția pe care o conduce. „Așa cum am spus, după ce am încheiat IMM Invest și garanțiile în nume și cont stat, am încercat să devenim prima instituție care va acorda o garanție a Comisiei Europene, dar și să mutăm presiunea pe programele operaționale”, a explicat Nancu.
Acest nou program se adresează întreprinderilor sociale și include un instrument financiar de tip garanție de portofoliu, cu o componentă de grant, similară celei utilizate în programul IMM Invest. „Avem un tip de instrument financiar de tip garanție de portofoliu, adică mandatat de instituția financiară, dar cu componentă de grant. Așa cum a fost la IMM Invest, 10% din credit va fi grant, bugetul acordat tot prin fonduri europene, din Fondul Social European, plus cofinanțarea pe care o pune bugetul de stat”, a detaliat directorul FNGCIMM.
Bugetul alocat pentru acest program se ridică la 100 de milioane de euro, iar subvențiile de dobândă și asistența financiară vor varia în funcție de tipul de produs oferit. „Vom acorda, de exemplu, credite până la 50.000 de euro cu 10%-15% nerambursabil. Le-am făcut pe praguri. Deja am semnat acest program și sperăm ca până la sfârșitul lunii noiembrie, beneficiarii să poată aplica pe acest produs”, a adăugat Nancu.
Programul de creștere inteligentă și digitalizare: un proiect de suflet
Pe lângă sprijinul acordat întreprinderilor sociale, FNGCIMM derulează și un alt program important, intitulat „Creștere inteligentă și digitalizare”. Acest proiect, descris de Dumitru Nancu ca fiind „un proiect de suflet”, se adresează IMM-urilor aflate în plină dezvoltare și dispune de un buget generos, de 113 milioane de euro, proveniți din fonduri europene.
„Acolo iarăși revenim la firmele care sunt în creștere și avem un buget mult mai generos, de 113 milioane de euro. Vorbim de bani europeni, dar care vor fi la fel, subvenție de dobândă, capital de risc. Vom crea pentru IMM-uri acest tip de credite, pe o perioadă de maxim 10 ani pentru investiții, iar pentru capitalul de lucru, pe revolving, să mergem cu 5 milioane de euro”, a explicat Nancu.
Promisiuni pentru lansarea instrumentelor financiare
Dumitru Nancu a asigurat că lansarea acestor instrumente financiare va fi realizată în colaborare cu DC News, subliniind rolul important pe care l-a jucat presa în promovarea programelor FNGCIMM. „Vă promit că în momentul când dăm drumul la aceste instrumente financiare, lansarea va fi făcută de la dumneavoastră, pentru că ați fost alături de noi în această perioadă”, a afirmat el.
Pe lângă programele deja menționate, Nancu a anunțat și semnarea unor acorduri importante cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), în contextul programării europene 2021-2027. „Noi am semnat cu toate cele opt ADR-uri, care au devenit, pe perioada de programare 2021-2027, autorități de management. Am semnat acorduri și deja cu Sud-Vest Oltenia, unde avem un instrument financiar de tip garanție combinată cu grant, la fel pentru firmele din regiunea respectivă”, a precizat Nancu.
Sprijin regional pentru IMM-uri
Directorul FNGCIMM a subliniat că instituția pe care o conduce își propune să sprijine IMM-urile la nivel regional, adaptând instrumentele financiare în funcție de specificul fiecărei zone. „Practic, în următoarea perioadă, putem să spunem că vom depăși impactul fiscal al programului IMM Invest, pentru că venim cu o istorie în spate. Istoria ne dovedește pe cifre că aceste programe, mai ales cele de garanție, vor avea un impact major la nivel regional”, a declarat el.
În total, FNGCIMM a identificat o sumă de 400 de milioane de euro, alocată prin Programul Operațional Regional 2021-2027, la care se adaugă 200 de milioane de euro din alte două programe operaționale. „Gradul de multiplicare va fi ridicat, deoarece vom acționa la nivel regional, în funcție de specificul fiecărei zone, fie că vorbim de industrie grea, turism sau alte sectoare”, a concluzionat Nancu.
Aceste noi contracte și programe semnate de FNGCIMM subliniază angajamentul instituției de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor și a întreprinderilor sociale din România, prin utilizarea eficientă a fondurilor europene și a instrumentelor financiare inovatoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.