”România a fost pusă pe harta instituțiilor financiare internaționale din Europa. Am avut bucuria și onoarea să găzduim adunarea board-ului AECM, a instituțiilor europene de garantare, ce numără 48 de membri din 31 de țări. Vorbim despre bănci de dezvoltare, instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, fonduri de garantare, a declarat Dumitru Nancu în cadrul interviurilor DCNews.
Ce câștigă România de pe urma afilierii la acest organism internațional, AECM, a fost întrebat directorul general al FNGCIMM. ”Vă dau un exemplu: cele două scheme care au revigorat, practic, mediul de afaceri din România, iar aici vorbim despre IMM-Invest, schema de garantare pe cadrul temporar COVID, care s-a derulat de la 18 martie, când a fost prima schemă aprobată de Comisia Europeană, până în 30 iunie 2022, și IMM-Invest plus, programul care se derulează până la sfârșitul anului. Practic, prin acest program, România are, dintre cele 17 scheme aprobate la nivelul europeană, cea mai bugetată schemă. Este vorba despre 4,2 miliarde de euro, atât plafon de garantare, cât și ajutor de stat.
Este clar că atunci când ești în board și ai o poziție comună cu toate statele membre, se negociază mult mai ușor și cu Comisia Europeană, dar și cu factorii decidenți. În cei trei ani de IMM-Invest, am reușit să facem și impactul fiscal. Cifrele arată chiar impresionant, motiv pentru care și colegii noștri din AECM au fost impresionați de modul cum a fost implement acest program și a fost dat drept exemplu de bune practic. Numai România are, de exemplu, garanție 90% de stat, în timp ce restul statelor merg cu garanție de 80%. Lucru care a făcut ca și IMM-urile să fie bancabilizate. Noi am pornit la IMM-Invest de la 1 din 7 IMM-uri erau bancabile și l-am închis acum cu 1 din 2”, a precizat Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.