Iar cifrele nu sunt absolut. Doar estimări. În acest context, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat în legătură cu un "impact serios" asupra economiei mondiale, din cauza războiului din Ucraina.
"În timp ce situaţia rămâne extrem de volatilă şi perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecinţele economice sunt deja foarte grave. În cazul în care conflictul se va intensifica, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare", a transmis FMI într-un comunicat.
Preţurile energiei şi ale materiilor prime au urcat, adăugându-se la inflația deja existentă, iar sancţiunile radicale aplicate în prezent împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, consecinţe de amploare, mai arată sursa citată, adăugându-se la inflaţia existentă.
Ţările care au legături economice strânse cu Ucraina şi Rusia vor fi afectate în mod deosebit, a avertizat FMI, existând un risc deosebit de penurie şi de întrerupere a aprovizionării, pe lângă presiunea cauzată de afluxul de refugiaţi.
Citește și Prețul petrolului a sărit de 110 dolari. Toate speranțele se NĂRUIE
Venind, oarecum, în completare, analiștii de la banca americană JPMorgan au anunțat că, pe fondul sancțiunilor împotriva Rusiei și a unei scăderi puternice a ofertei, deoarece piețele evită livrările rusești, este posibil ca prețul barilului să crească și mai mult. În opinia lor, până la sfârșitul anului 2022, țițeiul marca Brent cu extragere din Marea Nordului și de referință în Europa, ar putea ajunge la 185 de dolari pe baril dacă întreruperile de aprovizionare din Rusia vor persista.
În prezent, 66% din petrolul rusesc se chinuie să găsească cumpărători, arată experții americani, potrivit cărora contracția ofertei pe termen scurt a fost atât de severă încât prețul petrolului ar trebui să se consolideze la 120 de dolari pe baril timp de câteva luni pentru a provoca o scădere a cererii.
Scăderea vânzărilor de petrol rusesc către Europa și SUA ar putea fi de până la 4,3 milioane de barili pe zi, au declarat analiștii. Potrivit Reuters, Rusia transportă între 4 și 5 milioane de barili pe zi de țiței și între 2 și 3 milioane de barili pe zi de produse petroliere. Exporturile de petrol rusesc reprezintă aproximativ 8% din livrările globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.