Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfăşoară la Riad, Arabia Saudită. Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult şi se extinde semnificativ pe plan global.
Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunţate sunt implementate şi economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse".
Oficialii din China au dat asigurări că încă poate fi îndeplinită ţinta de creştere pentru 2020, în pofida epidemiei.
Citește și Japonia cel mai semnificativ declin al economiei din ultimii 5 ani
Ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale în cazul în care epidemia se răspândeşte şi mai mult şi le-a spus jurnaliştilor că participanţii la reuniunea G20 susţin că este necesar un răspuns coordonat în privinţa impactului virusului.
Luna trecută, FMI a anunţat că se aşteaptă ca ritmul de creştere al economiei mondiale să accelereze de la 2,9% în 2019, la 3,3% în 2020 şi la 3,4% în 2021.
"Sperăm în continuare că impactul va fi unul de forma unei curbe în V, cu un declin semnificativ în China şi o relansare semnificativă după ce virsul va fi ţinut sub control. Dar nu excludem posibilitatea să avem un scenariu diferit de genul unei curbe în U, în care impactul va fi unul mai de durată", a declarat anterior Georgieva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.