Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat sâmbătă că până la finalul anului vor fi create peste 2.000 de noi locuri de muncă la noi în țară. Potrivit demnitarului, acestea vor fi în industrie.
”Dacă iau în calcul informațiile pe care le-am primit de la potențiali investitori, vor fi cel puțin 2.000 de locuri de muncă noi care vor fi create în sectorul industrial”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.
Nu mai departe de vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenția că România riscă să intre ”într-o spirală costuri-salarii. Astfel, ne-am putea trezi şi cu un grad ridicat al şomajului. ”Cu forţa de muncă s-ar putea să fie mai rău pentru că ne pândeşte spirala costuri-salarii. Am văzut creşterea salariului mediu cu 10%. Creșterea ratei somajului reflectă inclusiv intrarea pe piaţa muncii a unei părţi de populaţie inactivă”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Între timp, peste 200 de angajaţi ai unei firme din oraşul Beclean, specializată în producţia de sârmă, vor fi disponibilizaţi colectiv, după ce societatea a intrat în faliment, potrivit datelor comunicate marţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Citește și Directorii marilor companii se tem că-și vor pierde slujbele în 2022
"În luna aprilie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a primit o notificare legată de concedieri colective de personal din partea unui agent economic cu cod CAEN 2410 "Producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje", din localitatea Beclean. Acesta va disponibiliza 208 angajaţi, dintr-un număr total de 253. Firma se află în faliment", a precizat AJOFM.
Comentând, recent, preconizatele programe de restructurare a marilor companii, analistul Adrian Negrescu, declara că ”scopul nu este să închizi aceste companii. Scopul este să repui în activitate economică aceste companii, să producă profit pentru statul român și pentru noi, pentru contribuabili, să aducă bani la buget”, a apreciat analistul la Antena3.
Îmi este teamă, a continuat el, că, la noi, ”lucrurile se judecă mai simplu: dăm oameni afară și spunem că am făcut restructurări. Dar nu așa se fac lucrurile. Și sper ca planurile de restructurare pe care le așteptăm de ani de zile la aceste companii - și nu este vorba doar de CFR Marfă sau de Tarom -, mai sunt o grămadă de alte companii. La Ministerul Economiei, spre exemplu, 50% dintre companiile controlate de această instituție sunt în insolvență. Cam aceasta este situația în sectorul acesta public. Trebuie oameni competenți angajați în aceste instituții, oameni care să vină cu soluții pentru salvarea companiilor, nu pentru închiderea lor”, a subliniat Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.