Florin Jianu a început prin a da exemplul Spaniei al cărui Guvern condus de premierul Pedro Sanchez că ”companiile din domeniul bancar și din domeniul energetic vor fi supra impozitate în anul următor începând de acum cât și anul următor tocmai pentru a dovedi solidaritate și a dovedi echitate în general”, a spus șeful CNIPMMR și a continuat explicând că: ”Este același lucru pe care l-am transmis și noi Guvernului, acela că dacă dovedim solidaritate și echitate, trebuie să începem de sus în jos, pe jos în sus, în sensul că afectăm cele mai vulnerabile categorii, cum sunt IMM urile sau angajații cu contract part time și pare că nu ne atingem în niciun fel de companiile mari și de profiturile, pe care unele dintre ele în domenii precum farma sau energie, le-au avut în ultimul timp”.
”Cam așa au decurs și discuțiile”, a arătat Florin Jianu într-o intervenție la B1TV și a continuat spunând că: ”Noi, aducând argumente în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii și a acestor categorii vulnerabile de angajați. Se pare că altfel și colegii mei, continuând dialogul cu Ministerul Finanțelor de dimineață au obținut câteva lucruri. În primul rând vor mai fi dezbateri, termenul fiind de o săptămână, dar concret s-a obținut faptul că microîntreprinderile vor avea opțiunea de a alege între impozit de 1 la sută și impozitul de 16%. Deci nu se va mai face diferența față de acele domenii de consultanta. Oricum, fiecare din ele va avea un angajat. Pentru sectorul HoReCa s-a decis ca aplicabilitate să fie de la 1 ianuarie și și aici să fie opțional pentru IMM uri, adică să se poată opta între impozit pe venit sau impozit pe profit.
Florin Jianu a mai spus că în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului s-a cerut ca în privința impozitul pe clădiri nerezidențiale ”să nu mai avem astfel pe intervale de impozitare, ci pur și simplu să fie un impozit. S-a ales 2,5 la sută. Nu știu dacă e o decizie finală, dar acest lucru a fost comunicat din partea colegilor mei”.
În ceea ce privește discuțiile referitoare la microîntreprinderi cu un angajat sau ca o persoană să nu aibă mai mult de trei la microîntreprinderi, președintele CNIPMMR a spus că acestea au rămas, aceste măsuri afectând start-up-urile și pe cei la început de drum: ”La un moment dat este normal să ai angajați și aceasta este, de altfel, și diferența între microîntreprinderi, SRL-uri și PFA-uri sau întreprinderi individuale, unde nu ai acest atribut al angajatului. Deci, cumva, este de înțeles ce ne-am dori noi, să reglementeze adică să fie cât mai clar începutul de drum, pentru că startup-urile, pe bună dreptate, nu au cum să aibă angajați când sunt la început de drum și nu au nici capital de lucru”.
În ceea ce privește presiunea pe care mediul de afaceri o resimte cel mai tare vine din partea crizei actuale: ”Fără doar și poate presiunea este dată de criză în acest moment și de preocupările întreprinzătorilor de a face față în continuare scumpirilor care vin din toate părțile, de la energie, gaze, combustibil, ratele la bănci și așa mai departe. Și atunci, aceste modificări ale Codului Fiscal nu stopează niciuna dintre măsurile menite să stopeze acest galop inflaționist și să ofere un respiro mediului de afaceri. Vedeți numărul cazurilor de COVID cresc în continuare, deci vom avea probleme mari cu forța de muncă. Lanțurile de aprovizionare sunt cum sunt în acest moment, este război practic la granița noastră. Deci nu era un moment oportun și nu este un moment oportun să discutăm de schimbări de taxe și impozite în acest moment”, a punctat Florin Jianu.
Șeful CNIPMMR a mai arătat că: ”Așa cum spuneam mai devreme, când unii se simt protejați și ceilalți se simt afectați, e nedrept. Dacă ar fi ieșit în spațiul public modificări de sus până jos, de la companiile mari, la microîntreprinderi, inclusiv o abordare în ceea ce privește angajații de la stat, a pensiilor speciale, cât și companiile mari care la acest moment sunt protejate. Atunci, revin la sintagma cp abordarea este incorectă față de un sector, adică față de întreprinderile mici și mijlocii și angajații vulnerabili”, a conchis Florin Jianu.
Citește și: Guvernul, în coliziune directă cu IMM-urile. Jianu: ”Este nedrept față de companiile românești!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.