Ministrul de Finanțe a spus, cu ocazia unei conferințe de presă, că această prevedere se aplică persoanelor afectate direct sau indirect și care nu au restanțe la momentul solicitării suspendării.
Ministrul a explicat că dobânzile nu se suspenda, se va capitaliza și se va adăuga la suma pe care va trebui apoi statul să o recupereze.
Ordonanța privind amânarea ratelor, aprobată de Guvern
Cîțu a mai declarat că în statul va plăti în această perioadă ratele iar banii respectivi vor fi recuperați în următorii 5 ani de la cei care au solicitat amânarea plății ratelor.
Florin Cîțu a mai spus că solicitările de amânare vor putea fi depuse online, până pe 16 aprilie, atunci când, teoretic, încetează starea de urgență.
"Cine sunt debitorii care pot să beneficieze de această facilitate? Toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Pe ce perioadă se pot suspenda? La data intrării în vigoare se suspendă la cererea debitorului cu până la nouă 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane pe o perioadă cuprinsă între una şi 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. De ce am făcut acest lucru? Pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe o perioadă de una, două sau trei luni. Le-am oferit această flexibilitate", a explicat Cîţu.
Ministrul a precizat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemia de Covid-19.
"Având în vedere că decizia Băncii Centrale Europene şi a Băncii Naţionale a României au venit în urma pandemiei de
Covid-19, iar decizia băncii centrale a României se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută de aliniatul 1, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de Covid- 19", a menţionat Florin Câţu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.