"Ceea ce este foarte interesant este că, uitându-ne la ţările mari, dezvoltate - Franţa, Germania, Anglia – nu există nicăieri lipsa unei asigurări private complementare. În Franţa, orice fel de factură pentru un episod de spitalizare sau pentru orice fel de alt serviciu medical este însoţit de o aşa-zisă coplată care poate fi acoperită prin bani, prin înscrierea la o societate mutuală sau asigurare privată. În Germania, la fel. La noi s-a trecut peste această coplată foarte uşor şi oarecum într-un fel de bătaie de joc cu 5-10 lei, numai din dorinţa de a o defini şi a o aşeza acolo unde ni s-a cerut, la un moment dat, de către Banca Mondială.
Trebuie regândită, trebuie reglementată foarte serios. Asta ajută, cu siguranţă, şi la evitarea unor episoade de spitalizare scumpe. Uitaţi-vă la ce se întâmplă astăzi cu mai toţi pacienţii. Unde se duc când au o nevoie medicală? La spital. Nu, trebuie schimbată paradigma. Asta nu se poate face decât printr-o reaşezare a pachetelor medicale de bază, complementar, o introducere a acestor surse de finanţare suplimentare/complementare prin asigurători privaţi.
Haideţi să se creeze un grup de lucru între cele trei entităţi angrenate în sistemul medical, şi anume: public, privat, asigurători, şi să putem construi un model viabil inspirându-ne, evident, din ceea ce se întâmplă în alte ţări. Nu trebuie să naştem nimic nou. Asta cred că ar rezolva lucrurile în cel mai scurt termen posibil", a explicat, în intervenţia sa la conferinţa “Quo Vadis 2022!” - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate-soluție pentru finanțarea sănătății, Florin Andronescu, Director Dezvoltare SANADOR.
VIDEO:
Citeşte şi: Asigurările de sănătate, paralelă cu RCA şi CASCO. Cristian Roşu (ASF): Miză de sute de milioane de euro
"Putem face şi această paralelă. Dacă asigurările sociale de stat le putem aprecia ca 'RCA', haideţi să încercăm să ne gândim că acest ‚CASCO’ al asigurărilor de sănătate care sunt asigurările private de sănătate pot să constituie o asigurare complexă, un fel de CASCO + RCA care, în felul acesta, pot da o dimensiune completă şi complexă întregului pachet de asigurare.
El este foarte firav în momentul acesta în România. După cum spunea şi domnul preşedinte, recunoştea şi domnul ministru mai devreme (n.r. – Nicu Marcu, preşedintele ASF şi Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii) avem o creştere de aproape 200% în procente, dar în valoare absolută, sumele sunt insignifiante la nivel de piaţă şi nu numai, la nivel de putere de acoperire a populaţiei acestei ţări", a explicat Cristian Roşu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.