Printre întrebările care i-au fost puse, s-a numărat și cea privind instituțiile de învățământ care au rezultate slabe la evaluare națională, la bacalaureat, la alte concursuri. ”Sunt ele motivate să facă performanță sau este doar cultura educațională, ambiția, tradiția anumitor școli, licee?”
Valoarea cadrelor didactice
”În programul de guvernare avem măsuri care privesc profesionalizarea cadrelor didactice. În această direcție sunt prevăzute măsuri care privesc formarea continuă a cadrelor didactice în ceea ce privește dobândirea de noi competențe, în special pe zona de digitalizare. Dar avem măsuri care să vizeze valoarea performantă a cadrelor didactice pe baza rezultatelor. Cel puțin în acest moment se lucrează la o metodologie de evaluare”, a răspuns Florian Lixandru.
Nu au rezultate, riscă să dispară
Întrebat ce se întâmplă la liceele unde procentul de promovabilitate este extrem de scăzut sau chiar zero, Florian Lixandru a declarat că respectivele unități de învățământ ”nu mai primesc cifre de școlarizare la clasa a 9-a. Practic, dacă acest fenomen continuă riscă să se desființeze acele licee, pentru că nu mai au elevi și intră în lichidare. Sunt măsuri care au fost deja întreprinse la nivelul Ministerului Educației. Este foarte important să analizăm cu maximă obiectivitate această situație, pentru că, de cele mai multe ori nu este neapărat vina cadrului didactic. Profesorul depune întreg efortul. Este vorba de familie și de nivelul de pregătire al elevilor cu care lucrează. Una este să lucrezi la un liceu unde media de admitere a fost undeva peste 8 sau peste 9 și rezultatele așteptate sunt unele foarte bune. Și cu totul altceva este să lucrezi cu copii care intră în liceu cu o medie de admitere sub 5. În aceste situații pentru profesor este o performanță să-l aducă pe copil de la 5 la 6, spre exemplu. După părerea mea, efortul colegilor din aceste licee este mult mai mare decât cel din liceele unde media de admitere este foarte mare”, a spus candidatul PSD pentru Senatul României.
Lupta împotriva abandonului școlar
Florian Lixandru a precizat că tocmai de aceea, partidul pe care îl reprezintă a elaborat un program care se referă la activități remediale, ”Nici un copil nu rămâne în urmă”, un program destinat copiilor care au acumulat anumite decalaje și care trebuie pregătiți pentru a face față examenelor. Interlocutorul jurnalistului Val Vâlcu a vorbit și despre alte programe aflate în derulare sau în pregătire și care au același scop, și anume redresarea situației școlare a copiilor cu performanțe slabe la învățătură, precum și lupta împotriva abandonului școlar.
Pentru sport
În ceea ce privește atragerea copiilor în activități sportive, astfel încât să nu mai fie tentați de tablete sau de alte provocări, Florian Lixandru a precizat că și acest aspect se regăsește în Programul de guvernare. Mai precis sunt prevăzute măsuri pentru extinderea capacităților sportive, ”fie că vorbim de amenajarea sau reabilitatea unor săli de sport, de modernizarea unor baze sportive”.
Aflați ce alte măsuri sunt avute în vedere pe linie de educație ascultând tot interviul acordat de Florian Lixandru.
PSD - Organizația Județeană Vrancea - CMF 11240017
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.