„Pentru prima dată, am calculat modul în care rafalele de vânt transportă polenul și am descoperit că particulele sale pot participa la răspândirea coronavirusului. Sperăm că studiul nostru va contribui la formularea unor măsuri mai corecte de distanțare fizică", a declarat un cercetător de la Universitatea din Nicosia (Cipru) Talib Dbuk.
În primăvara acestui an, au început să apară informații potrivit cărora polenul vegetal ar putea contribui la răspândirea infecției cu coronavirus, după ce biologii europeni observaseră că apariția multor focare locale ale pandemiei globale a coincis în timp cu episoade de înflorire a diferitelor plante din anumite regiuni ale Europei.
Aceste observații au provocat discuții aprinse cu privire la existența unei astfel de relații și la modul exact în care polenul vegetal poate contribui la răspândirea SARS-CoV-2. Unii oameni de știință au sugerat că ar putea slăbi sistemul imunitar, făcând plămânii mai vulnerabili la infecții, în timp ce alții au pus totul pe faptul că particulele de polen pot acționa ca un „vehicul de livrare” al virusului.
Citește și Virusul SARS-CoV-2 a modificat celulele sanguine la bolnavii de COVID-19
Dbuk și colegul său Dimitris Drikakis au testat validitatea celei de-a doua teorii prin crearea unui model computerizat al unei sălcii înflorite înconjurată de câteva zeci de persoane, printre care mulți purtători ai infecției cu coronavirus. Folosind acest model, oamenii de știință au calculat modul în care particulele de coronavirus și polen ar interacționa și au monitorizat, de asemenea, modul în care răspândirea SARS-CoV-2 se va modifica la diferite concentrații de polen în aer și în absența sa completă.
S-a dovedit că polenul a accelerat semnificativ răspândirea coronavirusului, chiar dacă viteza vântului pe stradă a fost minimă. În medie, boabele de polen permit particulelor SARS-CoV-2 să zboare mai mult de șase metri după ce au fost eliberate în aer prin tusea sau strănutul persoanelor infectate. În condiții normale, ei zboară nu mai mult de doi metri.
Potrivit oamenilor de știință, această caracteristică a interacțiunii polenului și a particulelor de virus poate explica de ce unele regiuni ale Statelor Unite și ale Europei, precum Louisiana și Spania, s-au confruntat, în vara anului trecut, cu explozii inexplicabile de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.