Fitch scade la ”negativă” perspectiva pentru BCR și BRD

DCBusiness Team |
Data publicării:
Fitch Ratings a revizuit perspectiva BCR și BRD de la ”stabilă” la ”negativă”
Fitch Ratings a revizuit perspectiva BCR și BRD de la ”stabilă” la ”negativă”

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit, vineri, perspectiva de rating, de la "stabilă" la "negativă", pentru Banca Comercială Română și BRD-Groupe Societe Generale. O perspectivă de rating "negativă" reflectă probabilitatea ca, în viitor, Fitch să modifice, în sens negativ, ratingul primelor două bănci româneşti, transmite Fitch.

Vineri însă, Fitch a confirmat, la "BBB plus", ratingul pe termen lung al Banca Comercială Romana şi BRD-Groupe Societe Generale S.A, precum şi la 'BBB minus' cu perspectivă negativă pentru UniCredit Bank S.A şi la 'BB plus' cu perspectivă stabilă pentru Banca Transilvania SA (BT).

"Revizuirea perspectivelor pentru BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca, în viitor, Fitch să limiteze ratingul băncilor româneşti la o treaptă deasupra ratingului suveran atribuit României (BBB minus /perspectivă stabilă), în loc de două trepte cum este în prezent. Aceasta reflectă la rândul său riscul potenţial mai mare al unei intervenţii guvernamentale în sectorul bancar, în cazul în care statul nu îşi va putea plăti datoriile, ceea ce ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi asigura serviciul datoriilor", subliniază Fitch. Agenţia de evaluare precizează că această modificare a punctului de vedere a fost determinată de recentele propuneri sau iniţiative adoptate recent, care în opinia Fitch ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor, cea mai importantă fiind o taxă specială pe activele băncilor.

Citește și: Fitch: Politica fiscală a României, un risc la adresa stabilităţii macroeconomice

De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile de viabilitate al BCR şi BT la 'bb+' şi cel al UniCredit Bank S.A. la 'bb', "pentru că credem că profilurile financiare ale băncilor ar trebui să fie suficient de rezistente, cel puţin pe termen scurt, unei scăderi a profitabilităţii ca urmare a taxei menţionate mai sus". În schimb, Fitch avertizează că ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradare dacă taxa pe active va fi menţinută pe o perioadă nedeterminată, iar impactul său nu va putea fi contracarat de bănci prin modificarea strategiilor de business.

În ceea ce priveşte ratingurile pe termen lung al BCR şi BRD, Fitch subliniază că acestea sunt sensibile în special la o revizuire a riscurilor de ţară cu care se confruntă băncile româneşti. Dacă măsurile punitive propuse, cum este taxa pe bănci, sunt implementate aşa cum este în plan şi vor rămâne în funcţie dincolo de un orizont de timp pe termen scurt, sau dacă vor fi introduse noi măsuri neconvenţionale, care vor provoca pierderi băncilor sau vor afecta gradul de solvabilitate al băncilor, Fitch ar putea limita ratingul pe termen lung al băncilor la o treaptă deasupra ratingului de ţară al României şi ar retrograda ratingul pe termen lung al băncilor în consecinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 381079.47RON
1 ETH = 8258.89RON
1 LTC = 382.58RON
1 XRP = 9.47RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel