Fitch Ratings revizuiește în creștere perspectiva Electrica: de la „negativă” la „stabilă”

Delia Gheață |
Data publicării:
Electrica / FOTO: https://www.facebook.com/electrica.romania/photos_by
Electrica / FOTO: https://www.facebook.com/electrica.romania/photos_by

În prezent, odată cu confirmarea ratingului pe termen lung la „BBB-” și îmbunătățirea perspectivei la „stabilă”, Electrica deține un rating similar cu cel suveran, dar beneficiază de o perspectivă mai bună.

Agenția internațională Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la „negativă” la „stabilă” și a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul „BBB-”, a anunțat vineri compania Electrica.

„Această evoluție pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice și energetice globale. Astfel, ratingul Electrica este similar celui suveran al României, însă perspectiva companiei este mai bună decât cea atașată ratingului suveran, care rămâne „negativă”. În plus, există potențialul ca ratingul Electrica să devină superior cu până la două trepte față de cel suveran”, se arată în comunicatul companiei.

Evoluția ratingului Electrica în ultimii ani

De la prima evaluare realizată de Fitch Ratings în 2019 și până în 2022, Electrica a avut un rating superior celui suveran, respectiv „BBB” cu perspectivă inițial „stabilă” și ulterior „negativă”, comparativ cu ratingul suveran „BBB-”.

În 2022, odată cu revizuirea ratingului Electrica la „BBB-” cu perspectivă „negativă”, evaluarea companiei a devenit similară cu cea suverană până în 2023, când perspectiva ratingului suveran a fost îmbunătățită la „stabilă”. În decembrie 2024, când perspectiva ratingului suveran a revenit la „negativă”, Electrica a fost din nou aliniată acestuia.

Perspective favorabile și strategia de finanțare

Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a subliniat că revenirea la o perspectivă „stabilă” reflectă reziliența și capacitatea de adaptare a companiei în fața provocărilor economice recente. „Decizia Fitch Ratings validează eforturile noastre susținute pentru consolidarea poziției financiare a Grupului Electrica și ne sprijină în implementarea planurilor strategice, inclusiv în realizarea emisiunii de obligațiuni verzi, aprobată la sfârșitul anului 2024 și programată pentru anul acesta”, a declarat acesta.

Potrivit analizei Fitch, îmbunătățirea perspectivei Electrica se bazează, în principal, pe structura de finanțare optimizată a companiei. Electrica a redus ponderea datoriei pe termen scurt de la 80% la aproximativ 60% din datoria totală până la finalul anului 2024.

Noi investiții și finanțări strategice

În acest context, Electrica a contractat recent un împrumut pe termen lung în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), destinat susținerii investițiilor în segmentul de distribuție. De asemenea, compania intenționează să semneze în aprilie o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 3,1 miliarde de lei, ce va fi utilizată atât pentru refinanțarea parțială a datoriei pe termen scurt existente, cât și pentru finanțarea investițiilor în producție și distribuție.

Performanță financiară solidă și perspective de creștere

Fitch Ratings a remarcat performanța financiară solidă a companiei, cu aproximativ 80% din EBITDA provenind din distribuția reglementată și predictibilă a energiei electrice. Estimările indică menținerea gradului de îndatorare netă (efectul de levier net) în intervalul stabilit de agenția de rating, între 3x și 4x, în perioada 2025-2029.

O altă proiecție favorabilă este creșterea EBITDA începând cu 2025, cu o îmbunătățire estimată la 1,5 miliarde de lei și beneficii suplimentare așteptate din segmentul de generare începând cu 2027. Electrica derulează un program ambițios de investiții în energie regenerabilă, cu un buget de aproximativ 1,6 miliarde de lei până în 2029, pentru a crește capacitatea proprie de generare a energiei electrice și a reduce impactul volatilității prețurilor la energie.

Electrica, un jucător-cheie pe piața energetică

Se estimează că segmentul de generare va contribui cu circa 10% la EBITDA companiei începând cu 2027, odată cu implementarea noilor proiecte. În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor la peste 13.700 în 2024 și totalizând tranzacții de aproximativ 6,2 miliarde de lei pe Bursa de Valori București.

Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, oferind servicii pentru aproximativ 3,9 milioane de utilizatori. Grupul Electrica operează în trei zone principale pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord, având o acoperire națională pentru furnizarea energiei și serviciilor energetice.

Listată pe bursele din București și Londra din 2014, Electrica continuă să fie o companie cu capital majoritar privat, menținându-și poziția de lider în sectorul energetic românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9773
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.6187
Diferența 0.0014
Zi precendentă 4.6173
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9773 RON
USD flag1 USD = 4.6187 RON
GBP flag1 GBP = 5.9795 RON
CHF flag1 CHF = 5.2332 RON
AUD flag1 AUD = 2.9091 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2252 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4398 RON
SEK flag1 SEK = 0.4596 RON
XAU flag1 XAU = 456.5018 RON
Monede Crypto
1 BTC = 376296.85RON
1 ETH = 8248.81RON
1 LTC = 375.87RON
1 XRP = 9.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel