Publicitate
Datele din ultimele luni privind activitatea economică a zonei euro arată o deteriorare mai rapidă decât în alte părţi ale lumii şi reprezintă o surpriză negativă, apreciază Fitch.
"Deşi sunt de vină numeroşi factori tranzitorii, aceştia nu pot explica adâncimea şi extinderea încetinirii. Credem că scăderea activităţii economice a zonei euro este în principal rezultatul înrăutăţirii mediului extern, pe fondul escaladării tensiunilor din comerţul internaţional. Iar încetinirea economiei chineze a afectat şi evoluţia zonei euro", a apreciat economistul şef al Fitch, Brian Coulton.
Dar piaţa forţei de muncă în zona euro rămâne solidă, sprijinind creşterea veniturilor gospodăriilor, politica monetară sprijină economia, condiţiile de creditare stimulează economia, iar împrumuturile acordate persoanelor fizice şi juridice continuă să crească, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Citește și: Agenția Fitch, sceptică în privința deficitului bugetar din România
Creşterea zonei euro ar urma să se redreseze în cursul acestui an, deoarece autorităţile din China au adoptat măsuri pentru stabilizarea economiei, apreciază Fitch.
Agenţia se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de aproximativ 1% în 2019, după ce în decembrie estima o expansiune de 1,7%.
În Germania şi Italia creşterea economică ar urma să se situeze anul acesta la aproximativ 1%, şi, respectiv, 0,3%.
Deteriorarea perspectivelor de creştere economică şi scăderea inflaţiei îi vor determina pe oficialii Băncii Centrale Europene să adopte o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.