Fitch anunță epoca retrogradărilor companiilor de petrol și gaze

DCBusiness Team |
Data publicării:
Fitch Ratings
Fitch Ratings

Cea mai mare parte a industriei de combustibili fosili ar putea să se confrunte cu o era de retrogradări de rating, dacă producătorii nu se vor adapta rapid la un viitor cu emisii reduse de carbon, potrivit Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Potrivit agenţiei de rating, care a încercat să evalueze cum vor răspunde companiile la riscurile climatice, precum reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile poluante, cele mai vulnerabile sunt companiile de petrol şi gaze.

Peste o cincime din companiile globale se confruntă cu un risc semnificativ de retrogradare a ratingurilor din cauza unui nivel "ridicat" de vulnerabilitate climatică, în următorul deceniu, arată estimările Fitch. Jumătate din aceşti emitenţi sunt în industria de petrol şi gaze, în timp ce companiile de cărbune şi firmele de utilităţi sunt în mod special expuse riscului de retrogradare.

Şi mai important, peste jumătate din emitenţii globali care ar putea fi retrogradaţi din cauza riscurilor climatice beneficiază în prezent de un rating de tip "investment grade" (-recomandat pentru investiţii-nr.), susţine Fitch, care a analizat un eşantion de 715 companii.

Agenţia Internaţională a Energiei estimează că cererea mondială de petrol va atinge vârful în cursul acestui deceniu. Însă alţi cercetători sunt de părere că momentul de cotitură va avea loc mai devreme. Potrivit Inevitable Policy Response, un grup de prognoză ale cărui date au fost utilizate şi în analiza realizată de Fitch, vârful cererii de petrol ar putea să aibă loc în 2025, după care cererea se va prăbuşi cu peste 60% în următorii 25 de ani.

Amploarea prăbuşirii cererii în perioada următoare "este un număr foarte mare", spune Sophie Coutaux, responsabil pentru ESG în cadrul diviziei de ratinguri corporate la Fitch. Există acum "un foarte mare semn de întrebare" dacă producătorii de petrol şi gaze "vor putea să se adapteze", a adăugat Sophie Coutaux.

Acest avertisment vine într-un moment în care o mare parte din industria de petrol îşi înmulţeşte eforturile cu privire la afacerile sale de bază, după ce războiul din Ucraina a provocat o criză energetică ce a impulsionat preţurile la combustibili fosili. Marii producători de petrol şi-au folosit lichidităţile acumulate în perioada preţurile umflate artificial pentru a-i recompensa pe acţionari şi a se extinde prin achiziţii.

O parte din marii producători mondiali de petrol şi gaze speră că vor putea să îşi reducă emisiile poluante în viitor prin utilizarea tehnologiei de captarea carbonului, atunci când aceasta va fi complet dezvoltată. Însă Fitch avertizează că unele companii din industria de petrol şi gaze ar putea să intre în criză de timp pentru a veni cu planuri fezabile de reducere a emisiilor. Unii emitenţi cu rating de tip investment-grade "au început să investească în reducerea emisiilor de carbon" însă "ritmul trebuie accelerat", susţine Sophie Coutaux.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 362803.41RON
1 ETH = 6924.34RON
1 LTC = 338.45RON
1 XRP = 8.99RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel