"Confirmarea ratingului reflectă profilul solid al activităţii Transgaz în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, rezultatele sale solide din 2022 şi estimările Fitch privind o continuitate a cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare care începe în octombrie 2024", se menţionează în comunicat.
Transgaz își consolidează treptat profilul de afaceri, devenind un operator complet reglementat al sistemului de transport al gazelor, ceea ce aduce o mai mare stabilitate în ceea ce privește fluxul de numerar. Această evoluție este rezultatul recunoașterii de către ANRE a proiectelor istorice de interconectare ale companiei. În noiembrie 2022, dependența Transgaz de tranzitul gazului a fost redusă și mai mult în urma neachitării obligațiilor de către Gazprom.
Procesul de consultare pentru a cincea perioadă de reglementare (RP5) este aşteptat în 2024. Fitch va monitoriza evoluţia sistemului tarifar, care permite ca discrepanţele mari între veniturile actuale şi cele permise să fie compensate doar în următorii ani prin ajustări ale tarifelor. Această abordare, alături de intervenţiile politice, cum ar fi îngheţarea tarifelor introdusă din aprilie April 2022 până în martie 2023 (care a generat creanţe de 600 milioane de lei pentru Transgaz), a avut ca rezultat o volatilitate semnificativă a câştigurilor şi fluxului de numerar.
După amendamentele din 2022 aduse legii offshore, precum şi în contextul nevoilor Europei de surse alternative de gaze, există o mai mare certitudine că va fi demarată interconectarea Podişor (cu o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei, construită de Transgaz), care va lega rezervele mari de gaze din Marea Neagră de conducta BRUA. Transgaz negociază un acord pentru o societate mixtă (51%-49%) cu investitorul financiar Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF), care prevede printre altele construcţia interconexiunii Marea Neagră-Podişor.
Fitch continuă să evalueze profilul individual de creditare (SCP) al Transgaz la "bbb minus", care plasează ratingul pe termen lung al companiei la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României ("BBB minus"/perspectivă stabilă).
Agenţia de evaluare precizează că printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului Transgaz se numără o modificare negativă a reglementărilor în domeniul gazelor naturale din România precum şi o retrogradare a ratingului suveran al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.