Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a anunțat că Ministerul Finanțelor (MF)a fost de acord cu instituirea unui mecanism care să permită reîncadrarea entităților care au depus situațiile financiare pe 30 mai 2024, la sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.
Un pas important
Este rezultatul discuțiilor purtate cu reprezentanții Finanțelor care au clarificat, astfel, la solicitarea CECCAR data limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2023. ”Ne exprimăm convingerea că acest demers reprezintă un pas important în asigurarea unei aplicări uniforme a reglementărilor fiscale și în protejarea intereselor contribuabililor”, a precizat CECCAR.
De altfel, CECCAR a sesizat autoritățile cu privire la inconsecvența aplicării legislației în privința termenelor pentru depunerea situațiilor financiare și implicațiile în aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii.
O dilemă neclarificată ani la rând
De mulți ani, companiile s-au confruntat cu dilema legată de termenul de depunere a bilanțurilor anuale, însă situația a devenit mai acută odată cu introducerea, din 2024, a noilor reguli privind impozitul micro. Aceasta prevedere condiționează aplicarea impozitului micro de depunerea la termen a situațiilor financiare. Problema centrală era legată de claritatea termenului de 150 de zile stabilit de Legea contabilității și dacă acestuia i se adaugă sau nu o zi suplimentară, conform regulilor de calcul din codurile civile.
În acest context, Ministerul Finanțelor, prin intermediul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a adus clarificări importante. Astfel, s-a stabilit că la cele 150 de zile prevăzute de lege se adaugă o zi suplimentară, ceea ce a dus la modificarea termenului de depunere a bilanțurilor pentru anul 2024. Astfel, pentru situațiile financiare aferente anului 2023, termenul limită de depunere nu a fost 29 mai, așa cum s-a crezut inițial, ci 30 mai.
Încă nu se cunosc detalii
Această clarificare are implicații semnificative pentru companiile care, din cauza neînțelegerii termenului, au fost forțate să treacă la impozitul pe profit. Ministerul Finanțelor a anunțat că susține instituirea unui mecanism prin care firmele să poată reveni la impozitul micro, în cazul în care au depus bilanțurile pe 30 mai în loc de 29 mai. Deși detaliile acestui mecanism rămân momentan neclare, se speculează că soluția va fi adoptată prin intermediul unei ordonanțe de Guvern.
În același timp, introducerea unui mecanism de revenire la impozitul micro ar putea ajuta la evitarea unor situații similare în viitor și la reducerea incertitudinilor pentru contribuabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.