Astfel, MF a atras peste 1,293 miliarde de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 114 luni, la un randament mediu de 6,70% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,598 miliarde de lei.
Miercuri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit marţi în această licitaţie.
De asemenea, MF a mai atras marţi încă 585 milioane de lei prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 30 de luni, la un randament mediu de 6,22% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 630 milioane de lei. Prin licitaţia suplimentară care va fi organizată miercuri statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,89 miliarde de lei, este cu 890 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în aprilie 2024, de 6,78 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.