Așadar, nu la mult timp după lansarea Sistemului de Garanție - Returnare, Ministerul Mediului vine cu o finanțare care să asigure prelucrarea acestor materiale care își vor găsi un nou scop în industrie.
Cu ocazia inaugurării unei noi fabrici în Ilfov, Mircea Fechet, Ministrul Mediului a anunțat lansarea Ghidului de finanțare pentru programul ”Fabrici de reciclare”, susținut din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Venim în sprijinul mediului privat şi, astăzi, am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care ne propunem să finanţăm cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le finanţăm într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar, 25% capital al beneficiarului şi 75% finanţare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de aceste fabrici care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a declarat ministrul Mediului.
Acordarea totală a fondurilor din PNRR pentru ridicarea unităților de prelucrare a materialelor reciclabile este în valoare de 220 milioane de euro, echivalentul unui miliard de lei.
În cadrul unui proiect individual, se vor aloca maximum 8,4 milioane de euro (41,6 milioane lei fără TVA) iar valoarea minimă solicitată este de 500 mii de euro.
Este vorba despre 26 de astfel de unități care vor fi construite până la 30.06.20206, conform calendarului propus prin PNRR.
”Apelul în cadrul programului se adresează operatorilor economici și va fi de tip competitiv, pe principiul selecţiei de proiecte pe bază de punctaj, sesiunea de depunere a cererilor de finanţare urmând a fi organizată în aproximativ 60 de zile de la publicarea ghidului în Monitorul Oficial și comunicată pe site-ul AFM”, a declarat președintele acestei instituții, Laurențiu Neculaescu.
Codurile CAEN compatibile cu aceste finanțări sunt următoarele:
- 3821 - tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
- 3822 - tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
- 3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate;
- 3831 - demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
- 3811 - colectarea deşeurilor nepericuloase;
- 3812 - colectarea deşeurilor periculoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.