Se pare că Radu Mazăre avea de gând să părăsească Madagascar în momentul în care a fost arestat, polițiștii efectuând reținerea pe aeroportul de pe insulă.
Mazăre se pare că nu era singur în momentul arestării ci era însoțit de o femeie care aparent ar fi iubita lui.
Autoritățile din Madagascar au comunicat cu cele de la București despre reținerea fostului primar, care își va petrece următoarele 6 zile în arest.
În acest timp, România va trebui să facă diligențele pentru readucerea lui Radu Mazăre înapoi în țară.
Autorităţile din România au emis pe numele lui Radu Mazăre un mandat de căutare internaţională.
Mazăre a plecat în Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului.
Citește și: Cei 10 fugari de lux ai României, gaură de jumătate de miliard de euro. Câţi ajung înapoi acasă
Radu Mazăre are multiple condamnări în România, multe nedefinitive. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional este cea din dosarul retrocedărilor, rămasă definitivă în februarie la instanţa supremă.
Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în 8 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare.
Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat.
Cea mai recentă condamnare, nedefinitivă, este cea de nouă ani şi zece luni primită de Radu Mazăre în dosarul Polaris.
Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, în 3 mai, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding.
Citește și: Radu Mazăre, arestat în Madagascar pentru extrădarea sa în România
Astfel, edilul a fost condamnat la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită şi la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru o altă faptă de luare de mită. El a mai fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.
În final, judecătorii au sporit pedeapsa cea mai grea, cea de cinci ani şi jumătate, cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite prin decizie, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar pedeapsa finală a fostului edil este de 9 ani şi 10 luni de închisoare.
Judecătorii ICCJ constată că prin încheierea din 10 ianuarie 2018 s-a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de Mazăre cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă şi au stabilit menţinerea acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.