Fermierii se tem de daune ireparabile asupra agriculturii autohtone

Matei Ion |
Data publicării:
Fermierii spun că în Portul Constanța este blocat
Fermierii spun că în Portul Constanța este blocat

Agribusiness-ul românesc este serios perturbat de amploarea tensiunilor de la graniţa cu Ucraina, susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români, care estimează că în doi ani s-ar putea produce "daune ireparabile" asupra agriculturii autohtone.

"Se estimează că în doi ani se vor produce daune ireparabile asupra agriculturii româneşti, vom avea în principal mărfuri ucrainene, mărfurile româneşti vor trece în plan secund şi vor fi coborâte la nivelul de preţ al celor ucrainene", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei remis marţi AGERPRES.

Clubul Fermierilor Români a prezentat la finele săptămânii trecute membrilor delegaţiei Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, aflaţi în România într-o vizită informală exploratorie, rezultatele unor analize efectuate în ultimele 4 luni privind impactul războiului din Ucraina asupra agribusiness-ului românesc, dar şi al presiunii asupra preţurilor şi infrastructurii logistice de transport şi valorificare a cerealelor de care dispune ţara noastră.

"În această perioadă a anului, portul nu ar fi trebuit să fie blocat, însă, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului Constanţa a fost inevitabilă. În prezent, portul nu poate suporta 22 de milioane de tone de marfă românească, 3-4 milioane de tone din Serbia şi Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineană prin tot complexul logistic", a declarat Cezar Gheorghe, analist senior pentru comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

Potrivit sursei citate, toată logistica este orientată spre extracţia de mărfuri ucrainene, iar operatorii feroviari privaţi şi-au mutat toată atenţia spre acestea datorită disponibilităţii ucrainenilor de a plăti preţuri foarte mari, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu transportul pe barjă.

Pe de altă parte, reprezentantul organizaţiei fermierilor avertizează că retragerea certificatului de sănătate veterinară este o decizie care anulează posibilitatea de a mai controla calitatea mărfurilor ucrainene şi destinaţia acestora, riscând astfel intrarea pe teritoriul UE a mărfurilor periculoase în ceea ce priveşte standardele de siguranţă a alimentelor şi a hranei pentru animale, conform legislaţiei europene în domeniu (Legea 178/2002 privind siguranţa alimentelor şi a furajelor - Standardele HACCP).

"Neexistând trasabilitate, mărfurile îşi vor pierde urma după ce trec frontiera şi nimeni nu va putea verifica destinaţia reală şi starea de calitate a acestora. Din cauza preţului mic, care este tentant, aceste mărfuri vor fi achiziţionate de procesatorii din România, generând produse potenţial dăunătoare pentru populaţia ţării şi pentru industria zootehnică", susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

În acest context, Clubul a propus un plan de acţiune pentru eliminarea presiunii comerciale şi logistice pe tot lanţul de distribuţie al agribusiness-ului românesc, iar principalele elemente vizează coridoare de tranzit şi depozitare, dezvoltarea unui proces etapizat pentru recepţia mărfurilor în portul Constanţa, dar şi măsuri în plan operaţional privind identificarea punctelor de acces pentru mărfurile din Ucraina şi evaluarea posibilităţii de a muta transbordarea în România, acolo unde este posibil.

"Mărfurile, din momentul încărcării în locaţia ucraineană, vor purta contractul în destinaţie şi, implicit, preţul. De exemplu, mărfurile în tranzit vor fi documentate prin contract cu destinaţia finală, ţări din Asia, Orient, UE. În niciun caz nu vor intra şi nu vor putea fi vândute la frontieră sau oferite în condiţiile DAP Constanţa, ci vor fi direcţionate către destinaţia finală clar exprimată şi documentată", a arătat Cezar Gheorghe.

În ceea ce priveşte depozitarea mărfurilor, aceasta se va face în spaţii bine definite pe teritoriul României. Ele nu vor fi comercializate în această perioadă, iar faptul că se află pe teritoriul unui stat membru al UE şi al NATO reprezintă o garanţie că destinaţiile se pot baza pe aceste stocuri într-un interval de timp definit, subliniază organizaţia.

Disciplina procedurală trebuie aplicată în deplin acord cu Guvernul Ucrainei, care, la rândul său, trebuie să aplice normele statutare şi să efectueze controale şi verificări ale conformităţii, a mai precizat Cezar Gheorghe.

De asemenea, Clubul propune înfiinţarea unui tampon de marfă în România pentru Ucraina, un efort la care trebuie să participe ambele ţări, astfel încât România să fie protejată şi, în acelaşi timp, să fie generate soluţii pentru a crea fluxuri şi reţele de stocare care să rezolve ambele situaţii.

Potrivit sursei citate, o analiză detaliată privind impactul războiului din Ucraina şi propunerea privind planul de acţiune pentru diminuarea presiunii logistice şi comerciale asupra agribusiness-ului românesc a fost transmisă conducerii Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European şi autorităţilor române.

Membrii delegaţiei Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European prezenţi sâmbătă, 9 iulie, în România, la o reuniune care a avut loc la Galaţi, sunt: Norbert Lins, deputat în Parlamentul European, preşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, Daniel Buda, deputat în Parlamentul European, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, respectiv Herbert Dorfmann, deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu.

Citește și: O cale ferată părăsită spre Galați ar putea fi cheia exportului de cereale al Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456056.79RON
1 ETH = 15787.42RON
1 LTC = 498.06RON
1 XRP = 11.57RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel