Aceste măsuri valabile la nivel naţional vin după descoperirea unui număr din ce în ce mai mare de focare de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în Cehia şi în alte ţări din Europa. Restricţiile vor limita deplasările celor care lucrează la fermele de păsări şi vor forţa fermele să ţină efectivele de păsări în spaţii închise, cu excepţia unor păsări precum porumbei sau struţi.
"Obiectivul acestei măsuri este reducerea riscului de infecţie", a precizat Autoritatea sanitară veterinară.
Începând de la finele lunii septembrie şi până în prezent, în Cehia au fost identificate cinci cazuri de gripă aviară la fermele de păsări şi alte cazuri în rândul păsărilor sălbatice. Ministerul Agriculturii a precizat însă că, în pofida acestor măsuri, consumatorii nu trebuie să îşi facă griji cu privire la cumpărarea de păsări sau ouă.
Autoritățile decid suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.