Pierderile economice globale ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari, conform unui scenariu privind "o creştere plauzibilă" a fenomenelor meteo extreme care au legătură cu schimbările climatice şi care provoacă distrugeri de culturi agricole şi probleme în aprovizionarea cu hrană şi apă, a apreciat miercuri piaţa asigurărilor Lloyd's din Londra, transmite Reuters.
Scenariu de risc sistemic
Lloyd's, care a efectuat această cercetare împreună cu Cambridge Centre for Risk Studies, a subliniat că acest "scenariu de risc sistemic", care modelează impactul economic global de pe urma fenomenelor meteo extreme, este unul ipotetic. Dar, cu toate acestea, Lloyd's precizează că cercetările sale ar putea îmbunătăţi înţelegerea companiilor şi decidenţilor politici cu privire la expunerea lor pe ameninţările vitale, precum fenomenele meteo extreme.
Atunci când pierderile estimate la 5.000 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani sunt ajustate în funcţie de probabilitatea ca acele fenomene meteo extreme să se şi întâmple, pierderile economice aşteptate sunt de 711 miliarde de dolari, a precizat Lloyd's
"Economia mondială devine mai complexă şi din ce în ce mai supusă la ameninţări sistemice", a spus Trevor Maynard, director de riscuri sistemice la Cambridge Centre for Risk Studies, precizând că aceste cercetări vor "ajuta companiile şi decidenţii politici să analizeze impactul potenţial al acestor scenarii".
Șocul alimentelor și al apei
Lloyd's a făcut modelări cu privire la pierderi economice globale de pe urma fenomenelor meteo extreme prin estimarea impactului şocurilor alimentelor şi apei asupra Produsului Intern Brut mondial pe o perioadă de cinci ani. Media ponderată a pierderilor în cele trei tipuri de scenarii pe care le-a modelat (major, sever şi extrem) este de 5.000 de miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani, variind între 3.000 de miliarde de dolari în scenariul cu cea mai redusă gravitate şi până la 17.600 de miliarde de dolari în cel mai extrem scenariu.
Lloyd's a făcut modelări şi pentru evenimentele meteo concentrate în anumite regiuni şi a ajuns la concluzia că fenomenele meteo extreme concentrate în regiunea China ar duce la cele mai mari pierderi, de 4.600 de miliarde de dolari. Regiunea Caraibelor ar pierde 19% din PIB pe parcursul a cinci ani dacă fenomenele meteo extreme s-ar concentra acolo, a estimat Lloyd's.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.