Pe durata sezonului de vară australiană (din noiembrie 2016, până în ianuarie 2017), cercetătorii au instalat, la o distanță de 20 de kilometri unul de celălalt, două seismografe în locuri distincte ale ghețarului McMurdo. Cele două puncte au fost consemnate ca stații ”uscată” și ”udă”, în funcție de caracteristicile procesului de topire.
Măsurătorile au arătat că, noapte de noapte, în perimetrul stației ”ude”, aparatura de specialitate a înregistrat sute și mii de cutremure de proveniență naturală, cu o durată de mai puțin de o secundă. Este pentru prima dată când oamenii de știință sunt puși în fața unui asemenea fenomen. În căutarea unei explicații plauzibile, experții au estimat că aceste seisme nocturne au legătură cu topirea ghețarilor.
Citește și Încălzirea globală, o minciună!
De ce? Pentru că, au spus cercetătorii americani, apa formată pe timpul zilei în zona stației ”ude” îngheață pe durata nopții, când temperaturile scad considerabil, creând presiune asupra straturilor inferioare ale ghețarului. Acest proces generează o serie de modificări în structura ghețarului, de unde și mișcările seismice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.