Banca centrală americană (Fed) a anunţat joi că, de duminică, a împrumutat aproape 12 miliarde de dolari băncilor americane, în cadrul noului său dispozitiv, anunţat după falimentul SVB, pentru a le permite acestora să onoreze cererile de retragere ale clienţilor lor, notează AFP.
Fed s-a angajat duminică să împrumute băncilor fondurile necesare, într-un comunicat comun cu Departamentul Trezoreriei şi cu autoritatea de reglementare bancară, FDIC. Cei trei au prezentat o serie de măsuri menite să liniştească persoanele şi întreprinderile.
Instituţia monetară a mai indicat joi că, prin programul său obişnuit de împrumuturi pe termen foarte scurt, a împrumutat băncilor 152 de miliarde de dolari în cursul săptămânii trecute, faţă de abia 5 miliarde săptămâna precedentă.
În cele din urmă, 142,8 miliarde de dolari au fost împrumutate celor două entităţi create de autorităţile de reglementare americane pentru a succeda lui Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank, închisă automat duminică de autoritatea de reglementare americană.
A treia bancă, Silvergate, apropiată de mediul criptomonedelor, a fost, de asemenea, închisă. Joi, First Republic, a 14-a bancă americană după mărimea activelor şi aflată în centrul furtunii de câteva zile, a fost salvată de 11 mari bănci americane. Acestea s-au angajat să plătească un total de 30 de miliarde de dolari în depozite.
Acest lucru a mărit bilanţul Fed cu 297 de miliarde de dolari, în curs de reducere din iunie, după ce a cumpărat titluri de valoare în timpul pandemiei COVID-19 pentru a inunda piaţa cu lichidităţi şi a-i permite să continue să funcţioneze.
Această nouă majorare a bilanţului său ar urma să atârne în balanţă marţi şi miercuri, în cursul următoarei şedinţe a Fed, când aceasta va decide dacă va creşte din nou dobânzile. Injectarea de lichidităţi în economie este contrară obiectivului principal al Fed, care este, în prezent, de a limita inflaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.