Biroul Federal de Investigații al SUA a preluat controlul a mii de routere și aparate firewall de la hackerii militari ruși, deturnând infrastructura pe care spionii Moscovei o foloseau pentru a comunica cu dispozitivele, au declarat miercuri oficiali americani, conform Reuters.
O declarație a descris operațiunea neobișnuită ca fiind o mișcare preventivă pentru a împiedica hackerii ruși să mobilizeze dispozitivele compromise într-un "botnet" - o rețea de computere piratate care pot bombarda alte servere cu trafic.
"Din fericire, am reușit să întrerupem acest botnet înainte ca el să poată fi folosit", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.
Botnetul vizat era controlat prin intermediul unui program malware numit Cyclops Blink, pe care agențiile de apărare cibernetică din SUA și Marea Britanie îl atribuiseră public la sfârșitul lunii februarie grupării "Sandworm", despre care se presupune că este una dintre echipele de hackeri ale serviciilor de informații militare ruse, care a fost acuzată în repetate rânduri de comiterea de atacuri cibernetice.
Cyclops Blink a fost conceput pentru a deturna dispozitive fabricate de WatchGuard Technologies Inc și ASUSTeK Computer Inc, potrivit cercetărilor efectuate de firme private de securitate cibernetică. Acesta oferă serviciilor ruse acces la aceste sisteme compromise, oferind posibilitatea de a manipula date de la distanță sau de a direcționa dispozitivele împotriva unei terțe părți, potrivit Mediafax.
Citeşte şi: Avertizare privind un posibil test nuclear nord-coreean în jurul datei de 15 aprilie
Directorul FBI, Chris Wray, a declarat reporterilor că FBI, cu aprobarea instanței, a intrat în secret în mii de routere și dispozitive firewall pentru a șterge malware-ul și a reconfigura dispozitivele.
"Am eliminat malware-ul din dispozitive folosite de mii de companii, în mare parte mici, pentru securitatea rețelelor din întreaga lume", a declarat Wray. "Am închis ușa pe care rușii o folosiseră pentru a intra în ele".
În declarație se menționează că oficialii americani au lansat o campanie de conștientizare "pentru a informa proprietarii de dispozitive WatchGuard cu privire la pașii pe care ar trebui să îi urmeze pentru a remedia infecțiile sau vulnerabilitățile" și, cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre dispozitive au fost reparate.
FBI și-a desfășurat activitatea în cooperare cu WatchGuard
Anunțul a fost făcut pe fondul unei avalanșe de noi sancțiuni anunțate împotriva băncilor și elitelor rusești, la câteva zile după ce au apărut imagini sinistre cu cadavrele unor civili împușcați de la mică distanță în orașul Bucea.
Rusia afirmă că "operațiunea sa militară specială" are ca scop demilitarizarea și "denazificarea" Ucrainei și a negat că a vizat civili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.