Publicitate
De asemenea, propunerea legislativă vizează introducerea unei reguli care stipulează că, atât în mediu rural, cât și urban, farmaciile comunitare ar trebui amplasate la o distanță minimă de 500 de metri între ele, în aceeași localitate. Acest lucru ar trebui să fie raportat la numărul de locuitori din localitate, conform datelor disponibile la Institutul Național de Statistică.
Inițiatorii proiectului de lege susțin că criteriul demografic reglementat în legea națională a farmaciei este un aspect specific pieței farmaceutice din România și este folosit și în mai multe țări din Uniunea Europeană. Astfel, ideea de a limita numărul de farmacii în funcție de numărul de locuitori are rolul de a preveni transformarea comerțului farmaceutic într-un mediu extrem de competitiv. Situațiile de monopol în piața farmaceutică afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților și farmaciștilor.
Legislația actuală prevede că în mediul urban, înființarea unei farmacii comunitare depinde de numărul de locuitori, dovedit printr-o adeverință eliberată de autoritatea locală, conform următoarelor criterii:
a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Proiectul de lege propune modificări și completări ale Legii farmaciei nr. 266/2008 după cum urmează:
La articolul 8, alineatul (1) se va modifica astfel: "Art. 8. (1) Farmacia comunitară funcționează pe baza autorizației de funcționare emise de Ministerul Sănătății, conform prezentei legi și a avizului de funcționare acordat de Colegiul
Farmaciștilor din România prin colegiile farmaciștilor teritoriale județene sau al municipiului București".
La articolul 10, alineatul (2), după litera a) se va introduce o nouă literă, a.1), cu următorul conținut:
"a.1) avizul favorabil emis de Colegiul Farmaciștilor din România prin colegiile farmaciștilor teritoriale județene sau al municipiului București, pentru deschiderea unității farmaceutice".
Alineatul (11) al articolului 10 și partea dispozitivă a alineatului (1) al articolului 12 se modifică și vor avea următorul conținut:
"Art. 10. (11) Inspectiile în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, mutarea punctului de lucru cu destinație de unitate farmaceutică, înființarea oficinelor comunitare rurale/sezoniere, precum și cele de reorganizare a spațiului unităților farmaceutice se efectuează de personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, de regulă farmacist, și de personalul de specialitate din cadrul colegiului farmacistilor județean sau al municipiului București.
Art. 12. (1) Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban și rural se face în funcție de numărul de locuitori, atestat prin document emis de autoritatea locală, conform datelor existente la Institutul Național de Statistică, după cum urmează:"
După alineatul (1) al articolului 12 se introduce un nou alineat, alin. (1.1), cu următorul conținut:
"(1.1) În mediul urban și rural, distanța minimă între farmaciile comunitare va fi de cel puțin 500 de metri, în aceeași localitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.