Această scădere indicată de Agenția Națiunilor Unite pentru Alimentație (FAO), a fost catalizată de prețurile mici la principalele cereale care au depășit creșterea prețurilor la zahăr și carne.
Indicele FAO, care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 117,3 puncte în februarie, în scădere față de la 118,2 puncte în luna precedentă, care a fost revizuită, a anunțat vineri agenția.
Indicele din februarie a fost cel mai scăzut din ultimii trei ani, conform Reuters.
Indicele cerealelor a scăzut cu 5% de la o lună la alta în februarie, situându-se cu 22,3% sub nivelul de acum un an, datorită așteptărilor privind recoltele mari de porumb din America de Sud și a prețurilor competitive oferite de Ucraina.
Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 1,3% în februarie față de ianuarie, situându-se cu 11% sub nivelul din urmă cu un an, pe fondul perspectivelor de aprovizionare abundentă din America de Sud. Prețurile la uleiul de rapiță și de floarea-soarelui au scăzut, de asemenea, datorită exporturilor abundente.
Citește și: Topul celor mai falsificate alimente. La ce să avem grijă când luăm un produs de pe raft
În schimb, indicele zahărului, stabilit de agenția ONU, a crescut cu 3,2% de la o lună la alta în februarie, reflectând preocupările persistente legate de producția viitoare a principalului producător, Brazilia, și de scăderile de producție prognozate în Thailanda și India.
Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, agenția și-a majorat estimarea pentru producția de cereale din 2023 cu 1,1% față de anul precedent, până la 2,84 milioane de tone, datorită creșterii ofertei de porumb în Brazilia, China și Statele Unite.
Datele INS din luna ianuarie arătau: ”Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor member, a fost înregistrat în anul 2022 în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE). În anul 2022, în rândul statelor member ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE)”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.