Prețurile alimentelor la nivel global au scăzut cu 2,1% în 2024 comparativ cu anul anterior. Indicele FAO, care monitorizează variațiile prețurilor internaționale pentru un coș de produse alimentare de bază, a înregistrat o scădere de 13,3% pentru cereale și de 13,2% pentru zahăr în 2024 comparativ cu 2023.
Creșteri la alte produse
Aceste reduceri au fost parțial compensate de creșterea prețurilor la:
- Uleiuri vegetale: +9,4%
- Produse lactate: +4,7%, susținute în special de prețurile ridicate ale untului
- Carne: +2,7%.
Revenirea prețurilor la cereale
După creșterea bruscă a prețurilor cerealelor, în special a grâului, din cauza invaziei ruse în Ucraina, prețurile internaționale au scăzut constant, revenind la nivelurile de dinainte de conflict.
În decembrie 2024, prețurile la export pentru grâu au rămas stabile. Scăderea cererii internaționale și creșterea ofertei din Argentina și Australia au contrabalansat efectele condițiilor meteorologice nefavorabile asupra culturilor de iarnă din Rusia.
Tendințe la alte cereale
- Porumb: Ușor mai scump, datorită cererii mari pentru porumbul ucrainean și a ofertei restrânse din SUA.
- Orz: Prețuri în creștere.
- Sorg: Prețuri în scădere.
Prețurile la orez și zahăr
- Orez: O scădere de 1,2% în decembrie, cauzată de cererea mai scăzută pentru orezul parfumat, dar o creștere anuală de 0,8% datorată importurilor mari din Asia.
- Zahăr: Scăderea a fost determinată de exporturile record ale Braziliei și de perspectivele favorabile pentru recolta 2024/2025.
Uleiurile vegetale
Prețurile anuale la uleiuri au rămas ridicate, în special la uleiul de palmier, pe fondul unui deficit global de ofertă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.