Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat o medie de 120,4 puncte în luna mai, în creștere cu 0,9% față de nivelul revizuit în aprilie, a anunțat vineri organizația.
Deși a înregistrat a treia creștere lunară consecutivă în luna mai, indicele a rămas în scădere cu 3,4% față de valoarea corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,9% sub vârful de 160,2 puncte atins în martie 2022.
Cereale și lactate mai scumpe în mai
Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 118,7 puncte în luna mai, în creștere cu 7,1 puncte (6,3 %) față de aprilie, dar încă 10,6 puncte (8,2 %) sub valoarea sa din mai 2023. Prețurile globale la export ale tuturor cerealelor majore au crescut de la o lună la alta, prețurile la grâu înregistrând cea mai mare creștere.
Creșterea lunară bruscă s-a datorat în mare parte îngrijorărilor tot mai mari legate de condițiile nefavorabile pentru recoltele din 2024, care ar putea limita randamentele în unele dintre principalele zone de producție din mai multe țări exportatoare importante, inclusiv în părți din Europa, America de Nord și regiunea Mării Negre. În plus, deteriorarea infrastructurii de transport maritim din Marea Neagră a exacerbat presiunea ascendentă asupra prețurilor.
Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 126,0 puncte în luna mai, în creștere cu 2,3 puncte (1,8%) față de aprilie, ceea ce a dus valoarea indicelui cu 4,3 puncte (3,5%) peste valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. Cotațiile internaționale ale prețurilor pentru toate produsele lactate reprezentate în indice au crescut în luna mai.
Cererea crescută din partea sectoarelor de retail și de servicii alimentare înaintea vacanței de vară și așteptările de pe piață că producția de lapte ar putea scădea sub nivelurile istorice în Europa de Vest, împreună cu o producție de lapte mai slabă din punct de vedere sezonier în Oceania, au stat la baza creșterii cotațiilor prețurilor produselor lactate în luna mai.
Carnea, zahărul și uleiul s-au ieftinit în mai, la nivel global
Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 116,6 puncte în luna mai, în scădere cu 0,2% față de aprilie și situându-se cu 1,5 puncte (1,3 %) sub valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an.
Prețurile internaționale ale cărnii de pasăre și de vită au scăzut, în timp ce cele ale cărnii de porc și de oaie au crescut.
Indicele FAO al prețului zahărului a înregistrat o medie de 117,1 puncte în luna mai, în scădere cu 9,5 puncte (7,5%) față de aprilie, aceasta fiind a treia scădere lunară consecutivă.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a înregistrat o medie de 127,8 puncte în luna mai, în scădere cu 3,1 puncte (2,4%) de la o lună la alta, dar situându-se cu 7,7% peste nivelul înregistrat în anul precedent. Scăderea indicelui a fost determinată în principal de scăderea cotațiilor uleiului de palmier, care a mai mult decât compensat creșterea prețurilor la soia, rapiță și floarea-soarelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.