Indicele de prețuri al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a avut o medie de 118,5 puncte în decembrie, în scădere cu 1,5% față de noiembrie și cu 10,1% față de decembrie 2022.
Cereale
Indicele FAO al prețurilor cerealelor a înregistrat o medie de 122,8 puncte în decembrie, în creștere cu 1,8 puncte (1,5%) față de noiembrie, dar încă cu 24,4 puncte (16,6%) sub valoarea sa din decembrie 2022. După ce au scăzut timp de patru luni consecutive, prețurile la exportul de grâu au crescut în decembrie, susținute de întreruperile logistice cauzate de condițiile meteorologice în cazul unor mari exportatori și de tensiunile din Marea Neagră, pe fondul unei cereri solide. Prețurile mondiale ale porumbului s-au consolidat, de asemenea, în decembrie, susținute de preocupările legate de plantarea celei de-a doua recolte în Brazilia și de constrângerile logistice care au împiedicat transporturile din Ucraina.
Prețurile mondiale ale orzului au crescut, în timp ce prețurile sorgului au scăzut ușor. În decembrie, indicele FAO al tuturor prețurilor la orez a crescut cu 1,6% față de nivelul din noiembrie. Cotațiile orezului au crescut ca răspuns la achizițiile unor cumpărători asiatici și la concurența redusă între exportatori din cauza restricțiilor la export impuse de India și a disponibilităților reduse din Vietnam. Potrivit indicelui orezului, prețurile internaționale ale acestei cereale au înregistrat o creștere anuală de 21 la sută în 2023, în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de impactul El Niño asupra producției de orez și în urma restricțiilor la export impuse de India. Pentru întregul an, indicele FAO al prețurilor la cereale s-a situat la 130,9 puncte în 2023, în scădere cu 23,8 puncte (15,4 la sută) față de media anuală record din 2022, reflectând piețe globale bine aprovizionate.
Uleiuri vegetale
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a avut o medie de 122,4 puncte în decembrie, în scădere cu 1,7 puncte (1,4 la sută) de la o lună la alta, după o creștere de scurtă durată în noiembrie. Scăderea indicelui de preț a reflectat prețurile mondiale mai mici la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui, susținute de achizițiile moderate din partea marilor importatori, în ciuda producției mai mici din punct de vedere sezonier în principalele țări producătoare. Între timp, prețurile mondiale ale uleiului de soia au scăzut cu peste 3 procente față de noiembrie, ca urmare a încetinirii cererii din sectorul biodiesel, precum și a îmbunătățirii condițiilor meteorologice în unele părți din principalele regiuni de cultivare din Brazilia.
Prețurile internaționale ale uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui au scăzut din cauza cererii mondiale de importuri temperate. Pentru întregul an 2023, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale s-a situat la 126,3 puncte, în scădere puternică (cu 61,5 puncte sau 32,7 %) față de 2022 și marcând un minim al ultimilor trei ani, pe fondul îmbunătățirii ofertei globale.
Carne
Indicele FAO al prețurilor la carne* a avut o medie de 110,4 puncte în decembrie, în scădere cu 1,1 puncte (1,0 la sută) față de noiembrie, situându-se cu 2,0 puncte (1,8 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an. În decembrie, prețurile internaționale la carnea de porc au scăzut, susținute de cererea slabă persistentă de importuri din Asia, în ciuda unei reveniri a vânzărilor interne sezoniere în unele țări exportatoare.
Între timp, prețurile la carnea de bovine și de pasăre au scăzut, de asemenea, reflectând un interes mai puțin activ de cumpărare în Asia, coroborat cu rezervele ample exportabile din marile regiuni producătoare. În schimb, prețurile la carnea de ovine și-au revenit după două luni de scăderi consecutive, datorită cererii mai mari înainte de sărbători și a scăderii ofertelor de sacrificare în Oceania, deoarece ploile recente au redus presiunea pentru descărcarea animalelor destinate sacrificării. Pe ansamblul anului 2023, indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 114,6 puncte, în scădere cu 4,2 puncte (3,5 %) față de 2022, pe fondul cererii scăzute de import din partea principalelor țări importatoare de carne, ceea ce reflectă scăderi ale valorilor medii anuale pentru carnea de bovine, de pasăre și de ovine, compensate parțial de o creștere a prețurilor medii la carnea de porc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.