Reducere acestui indice la alimente se datorează scăderii prețurilor la cereale și la carne, scrie Reuters.
Indicele de prețuri al FAO, care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 118,0 puncte în ianuarie, în scădere de la 119,1 puncte în luna precedentă, a anunțat vineri agenția. Indicele din ianuarie a fost cel mai scăzut din februarie 2021.
"Prețurile globale la exportul de grâu au scăzut în ianuarie, din cauza concurenței puternice între exportatori și a sosirii unor rezerve mari în țările din emisfera sudică", a precizat FAO în actualizarea sa lunară.
De asemenea, FAO a precizat că prețurile la porumb au scăzut puternic, reflectând condițiile îmbunătățite ale culturilor și începutul recoltei în Argentina cât și ofertele mari din Statele Unite.
Indicele prețurilor la carne a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, deoarece ofertele abundente din principalele țări exportatoare au dus la scăderea prețurilor internaționale la carnea de pasăre, de vită și de porc, a precizat FAO.
Într-un alt raport, FAO a precizat că producția mondială de cereale în 2023 este pe cale să atingă un record istoric de 2,8 miliarde de tone - cu 1,2% mai mult decât în 2022.
Producția mondială de cereale a fost stabilită la un maxim istoric de 1,5 miliarde de tone, în urma unei ajustări în creștere de 12 milioane de tone în această lună.
"Cea mai mare parte a revizuirii reflectă noile date oficiale din Canada, China (continentală), Turcia și SUA, unde o combinație de randamente mai mari și suprafețe recoltate mai mari decât se așteptau anterior a dus la estimări mai mari ale producției de porumb", a precizat FAO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.